«Απόλυτα έτοιμη» για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του έργου ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δηλώνει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, με προοπτική οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν στο τέλος του 2024-αρχές 2025 και το πρώτο -και μεγαλύτερο- περίπτερο, το «1» δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ, να εγκαινιαστεί το 2026, στα εκατοστά γενέθλια της Διεθνούς Έκθεσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο εκτιμούμε ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να ετοιμάσουμε τον διαγωνισμό για το έργο, με βάση το χρηματοδοτικό μοντέλο. Η ανάπλαση, ένα έργο εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες, την οικονομία και την ίδια την εταιρεία, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), εν ολίγοις θα χρησιμοποιηθούν και δημόσιοι πόροι, πέραν όσων θα προέλθουν από ιδιώτη. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά την (αρχιτεκτονική) προμελέτη και αναμένουμε την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην αγορά και τις πληθωριστικές πιέσεις (σ.σ. τα οποία ανεβάζουν το κόστος του έργου στα 280 εκατ. ευρώ, έναντι των αρχικά προϋπολογισθέντων 120 εκατ.)».

Ο κ. Τζήκας έκανε ακόμα λόγο για αγαστή συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης, ενώ επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι ότι οι κατεδαφίσεις και οι κατασκευαστικές εργασίες στο εκθεσιακό κέντρο θα γίνονται παράλληλα με τη λειτουργία των εκθέσεων, ώστε να μη διακοπεί η εκθεσιακή δραστηριότητα.

Το πρότζεκτ της ανάπλασης (Thessaloniki ConfExPark) παρουσιάστηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου στο διεθνές κοινό του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, «η Ελβετίδα αρχιτέκτονας Regina Gonthier, που εξελέγη στο πλαίσιο του συνεδρίου ως η νέα πρόεδρος της UIA, συνεχάρη την ομάδα της ΔΕΘ-HELEXPO για τον υποδειγματικό διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς εξέλιξης του έργου με δεδομένη και την έγκαιρη παράδοση της αρχιτεκτονικής προμελέτης. Αναφέρθηκε δε και στην παρουσίαση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO σε ειδική έκδοση της UIA, η οποία αφορά στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο case study».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΔΕΘ-HELEXPO και μέλος της διαχειρίστριας ομάδας του Thessaloniki ConfExPark, Ένη Δώδου, μίλησε για το διαρκές όραμα της εταιρείας όχι μόνο να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα του εκθεσιακού φορέα, αλλά και να προσφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από την ανάπλαση των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού αστικού μέλλοντος για τους πολίτες της. «Το έργο της ανάπλασης παρουσιάστηκε με αιχμή τη βασική αρχική του δέσμευση: την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω τοπικής δράσης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Τη σκυτάλη στην παρουσίαση παρέλαβε στη συνέχεια ο εταίρος του γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου «Sauerbruch Hutton», Juan Lucas Young, που ανέδειξε βασικά σημεία της παραδοθείσας αρχιτεκτονικής προμελέτης της ανάπλασης, υπογραμμίζοντας τον βιώσιμο χαρακτήρα του πρότζεκτ μέσα σε ένα αστικό πάρκο, αλλά και την κυρίαρχη θέση που λαμβάνει στην αναγέννηση μιας ολόκληρης πόλης. Στο βήμα του συνεδρίου βρέθηκε και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UIA και μέλος του Council της, Φανή Βαβύλη, προλογίζοντας την παρουσίαση, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού γύρω από την εξέλιξη του έργου, τις οποίες απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης. 

Το φετινό παγκόσμιο συνέδριο αρχιτεκτόνων της UIA συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 συνέδρους από 135 χώρες και περιλάμβανε 150 παρουσιάσεις, 250 επιστημονικές εργασίες και 400 ομιλητές. Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικό προορισμό.

Η UIA είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως η μόνη αρχιτεκτονική ένωση που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 1948 με σκοπό να ενώσει τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου μέσω ενός συνασπισμού των εθνικών τους οργανώσεων. Από 27 αντιπροσωπείες τότε, η UIA έχει φτάσει σήμερα να περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες, διασυνδέοντας περίπου 1,3 εκατ. αρχιτέκτονες.