Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο προγράμματα, προϋπολογισμού άνω των 6 εκ. ευρώ, θα αρχίσουν να «τρέχουν» μέσα στις επόμενες ημέρες για την αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου.

Όπως είπε η δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο104,9 FM», τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών. Το πρόγραμμα προϋπολογίζεται σε 1,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά ο θρυμματισμός των υπολοίπων υλοτομίας και συνεχίζεται το έργο που αφορά τη ζώνη μίξης δάσους και αστικού ιστού –δηλαδή όπου εφάπτεται το δάσος με τον αστικό ιστό απομακρύνονται τα κωνοφόρα δένδρα και γίνονται και κλαδεύσεις. Συνολικά, θα δαπανηθούν περί τα 5 εκ. ευρώ. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον ορεινό όγκο του Ωραιοκάστρου, στα δημόσια δάση.

Σύμφωνα με την κ. Μελά καθ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται περιπολίες στο δάσος, ενώ ιδιαίτερα τους μήνες του θέρους συνδράμουν και εθελοντές. «Το Σέιχ Σου είναι οχυρωμένο με ένα πυκνό εκτεταμένο αντιπυρικό δίκτυο και με αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση από τις δυνάμεις του δασαρχείου. Υπάρχει, επίσης, καλό δίκτυο αντιπυρικών κρουνών και άμεση συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να αποκαθίστανται οι όποιες ζημιές», πρόσθεσε η δασάρχης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των εργαζομένων στο δασαρχείο, αλλά και ενίσχυσης της υπηρεσίας με περισσότερα οχήματα. Υπενθύμισε δε ότι οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα της περισυλλογής των απορριμμάτων και καθαρισμού του δάσους.

«Βρίσκουμε τα πιο απίθανα πράγματα στα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Από μπάζα και αντικείμενα ακόμη μέχρι και αυτοκίνητα. Ευτυχώς οι δήμοι παρεμβαίνουν άμεσα και απομακρύνουν τα σκουπίδια», εξήγησε.