Επενδύσεις άνω του $1,2 δισ. στον τομέα των data centers αναμένεται να υποδεχθεί η Ελλάδα έως το 2028. Η χώρα μας αρχίζει να θεμελιώνει το προφίλ μιας οικονομίας φιλικής προς το data economy, ενισχύοντας τη θέση της ως περιφερειακό hub της Μεσογείου για τα κέντρα δεδομένων.

Μάλιστα, οι προοπτικές των επενδύσεων σε data centers επί ελληνικού εδάφους δείχνουν κάτι παραπάνω από πολλά υποσχόμενες. Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με  έκθεση της εταιρείας ερευνών ResearchAndMarkets, η οποία χαρτογραφεί την αγορά data centers στη χώρα μας, οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα θα αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει στα 139 MW την επόμενη πενταετία. 

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί, πλέον, προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές – μέχρι σήμερα – αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας. 

“Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα”, εξηγεί η μελέτη (Greece Data Center Market – Investment Analysis & Growth Opportunities 2023-2028).  

Σημαντική ανάπτυξη

Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης σχολιάζουν ότι η αγορά των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud, υπηρεσίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) και τεχνολογίες Internet of Things. 

Η μελέτη εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε tech κόμβο για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix, Google και Lancom. Όπως σχολιάζει η σχετική έκθεση, οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, με την Κρήτη να αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων. 

“Σήμερα υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης δεδομένων και την υποστήριξη των αναδυόμενων τεχνολογιών”, σημειώνει η έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, επί του παρόντος, η Ελλάδα μετρά, 15 colocation data centers, τα περισσότερα εκ των οποίων αναπτύσσονται σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία, η ελληνική αγορά των data centers δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση λόγω των ανησυχιών για το ενεργειακό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων.

Οι αναλυτές της ResearchAndMarkets υπογραμμίζουν, επίσης, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά των κέντρων δεδομένων επωφελείται από τα – περισσότερα από – δέκα υποβρύχια καλώδια, τα οποία συνδέουν τη χώρα με βασικές παγκόσμιες αγορές.