Το φράγμα των $16,8 δισ. ξεπέρασε το 1ο τρίμηνο του 2023 η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας, με τις επενδύσεις σε λύσεις και προϊόντα ψηφιακής ασφάλειας να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 12,5%. Η συγκεκριμένη επίδοση όχι μόνο είναι εξαιρετικά υγιής, αλλά υπερβαίνει τις αντίστοιχες άλλων τεχνολογικών τομέων κατά το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας διευρύνθηκε με ταχείς ρυθμούς, παρά την επιδείνωση των διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών. “Η πορεία των μεγαλύτερων προμηθευτών λύσεων κυβερνοασφάλειας δείχνει ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο παρέμεινε προτεραιότητα για τους περισσότερους οργανισμούς, παγκοσμίως, παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις”, αναφέρει η εταιρεία ερευνών Canalys, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). 

Όσον αφορά τους προμηθευτές λύσεων κυβερνοασφάλειας, οι κορυφαίοι 12 παίκτες της παγκόσμιας αγοράς αντιπροσώπευαν το 48,6% των συνολικών δαπανών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η υπόλοιπη αγορά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη. 

Η Palo Alto Networks, που κατέκτησε την πρωτιά της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 23,6% το 1ο τρίμηνο, του 2023, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 8,7%. Η Fortinet αύξησε επίσης το μερίδιό της κατά 26,2%, φτάνοντας στο 7,0%. 

Η Cisco έχασε έδαφος, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,4%, ενώ η CrowdStrike αύξησε τη δυναμική της κατά 39,9% περνώντας στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Check Point, το μερίδιο της οποίας αυξήθηκε κατά 4,2%. Μερίδιο κέρδισαν, επίσης, η Okta (+26,4%) και η Microsoft (+32,3%).

Κορυφαίες αγορές

Η Βόρεια Αμερική ήταν η μεγαλύτερη αγορά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η βορειοαμερικανική αγορά κυβερνοασφάλειας αυξήθηκε κατά 12,3% και διαμορφώθηκε στα $9,7 δισ. 

Στην περιοχή της EMEA, το πρόσημο για την αγορά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ήταν θετικό κατά 13,4%, με την αξία του κλάδου να φτάνει τα $5,8 δισ. 

Στο μεταξύ, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είδε άνοδο των σχετικών δαπανών κατά 10,7% φτάνοντας τα $2,5 δισ., ενώ στην περιοχή LATAM η αγορά έτρεξε με 15,2% και διαμορφώθηκε στα $660 εκατ.

Μεγάλοι πελάτες

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους “καταναλωτές” λύσεων κυβερνοασφάλειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις σε εταιρείες end-customer με 500+ υπαλλήλους αυξήθηκαν κατά 13,3%, ενώ άνοδος κατά 13,5% σημειώθηκε και στις εταιρείες με 100 έως 499 εργαζόμενους. 

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις κυβερνοασφάλειας σε εταιρείες με 10 έως 99 υπαλλήλους αυξήθηκαν 7,5%, και σε επιχειρήσεις με 1 έως 9 υπαλλήλους κατά 4,3%. 

Οι προμηθευτές ασφάλειας endpoint, συμπεριλαμβανομένων των Trend Micro, Trellix και άλλων τοπικών προμηθευτών, συνέχισαν να οδηγούν τις περισσότερες δαπάνες στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.