ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός. Προβλέπει μεταβατικές διατάξεις, τι ισχύει για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί  ή έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά. Αναδιαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, με επιμέρους συνολικά 39 άρθρα και ρυθμίζει την κατασκευή των δομικών έργων στο σύνολό τους και στα επιμέρους στοιχεία τους. Παράλληλα καταργούνται προηγούμενες διατάξεις, σύμφωνα με το ecopress.gr.

Ανά ενότητα περιέχονται υποχρεωτικοί νομοθετικοί κανόνες, οι οποίοι συμπληρώνονται από ή παραπέμπουν σε επιμέρους τεχνικούς κανονισμούς, εξειδικευμένες τεχνικές απαιτήσεις είτε άμεσα είτε με αναφορά σε ή με ενσωμάτωση περιεχομένου ενός προτύπου, μιας τεχνικής προδιαγραφής ή και ενός κώδικα πρακτικής. Οι ισχύοντες Ειδικοί Κανονισμοί κατισχύουν των γενικών διατάξεων του παρόντος κανονισμού.

Ο νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες και άρθρα:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΑΡΘΡΟ 1. 1: ΣΚΟΠΟΣ
2: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
3: ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
4: ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΡΘΡΟ 2. ΟΡΙΣΜΟΙ
ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΡΘΡΟ 3. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ
ΑΡΘΡΟ 4. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΑΡΘΡΟ 5. 1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
2. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ή ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
3. ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ή ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
4. ΕΔΑΦΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ
5. ΨΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΑΡΘΡΟ 6. ΔΟΜΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ
ΑΡΘΡΟ 7. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΓΚΟΣ
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ
2. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ
ΑΡΘΡΟ 8. ΤΟΙΧΟΙ, ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
1. ΤΟΙΧΟΙ
2. ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ – ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
3. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
ΑΡΘΡΟ 9. ΤΟΙΧΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ – ΜΕΣΟΤΟΙΧΟΙ
ΑΡΘΡΟ 10. ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑΤΑ
ΑΡΘΡΟ 11. ΚΛΙΜΑΚΕΣ
ΑΡΘΡΟ 12. ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΖΩΝ (ΡΑΜΠΕΣ)
ΑΡΘΡΟ 13. ΣΤΗΘΑΙΑ
ΑΡΘΡΟ 14. ΧΕΙΡΟΛΗΣΘΗΡΕΣ (ΚΟΥΠΑΣΤΕΣ)
ΑΡΘΡΟ 15. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ
ΑΡΘΡΟ 16. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ
ΑΡΘΡΟ 17. ΠΛΑΤΗ ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΣΤΟΩΝ
ΑΡΘΡΟ 18. ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΑΡΘΡΟ 19. ΦΥΤΕΥΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ – ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 20. ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΘΡΟ 21. ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ
ΑΡΘΡΟ 22. ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ – ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
1. ΣΤΟΧΟΣ
2. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ
3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ

 

4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ – ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
5. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ
6. ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
7. ΕΛΕΓΧΟΣ
ΑΡΘΡΟ 23. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
1. ΓΕΝΙΚΑ
2. ΥΠΟΧΡΕΟΙ
3. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 24. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΑΡΘΡΟ 25. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΑΡΘΡΟ 26. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ – Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΡΘΡΟ 27. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
1. ΓΕΝΙΚΑ
2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Ή ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ
5. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕ ΝΕΡΟ
ΑΡΘΡΟ 28. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
1. ΓΕΝΙΚΑ
2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΑΡΘΡΟ 29. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΑΕΡΙΣΜΟΥ
1. ΓΕΝΙΚΑ
2. ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
3. ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ – ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ
4. ΘΟΡΥΒΟΣ – ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ
ΑΡΘΡΟ 30. ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ
ΑΡΘΡΟ 31. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
1.ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ
2. ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ
3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ – ΑΣΘΕΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΡΘΡΟ 32. ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΑ
ΑΡΘΡΟ 33. ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ
ΑΡΘΡΟ 34. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ Ε: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ – ΙΣΧΥΣ
ΑΡΘΡΟ 35. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

ΑΡΘΡΟ 36. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ
ΑΡΘΡΟ 37. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 38. ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 39. ΙΣΧΥΣ

 

O νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός στο ΦΕΚ

Η απόφαση με τίτλο: Έγκριση Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360), όπως δημοσιεύεται στο  ΦΕΚ (Τεύχος B’ 3985/22.06.2023 Αρ. Φύλλου 3985), που υπογράφει ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ Παντελής Κάπρος αναφέρει τα ακόλουθα:

 ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του κανονισμού είναι η ρύθμιση της κατασκευής των δομικών έργων στο σύνολό τους και στα επί μέρους στοιχεία τους, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τη χρήση για την οποία προορίζονται και σε κανονικές συνθήκες συντήρησης του έργου, για μια οικονομικώς αποδεκτή διάρκεια ζωής, να ικανοποιούν τις παρακάτω απαιτήσεις:

– Βελτίωση της άνεσης, της υγείας και της ασφάλειας των ενοίκων και των περιοίκων.

– Βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας, της αντοχής, της αισθητικής, της λειτουργικότητας και της προσβασιμότητας των κτιρίων.

– Προστασία του περιβάλλοντος.

– Εξοικονόμηση ενέργειας

– Διευκόλυνση και προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο χώρο των κατασκευών.

– Αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της κατασκευής των κτιρίων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Κάθε κτίριο και δομικό έργο πρέπει να παρασκευάζεται έτσι, ώστε να εξασφαλίζει:

– Την άνετη και ασφαλή εργασία, κυκλοφορία και παραμονή όσων εργάζονται σε αυτό ή το επισκέπτονται ή κατοικούν σε τμήμα του, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

– Την ασφάλεια των ομόρων και γειτονικών κτιρίων ή δομικών έργων καθώς και των ενοίκων τους, από κινδύνους ζημιών που προέρχονται από αυτό κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή της λειτουργίας του.

– Την άνετη, ασφαλή και υγιεινή παραμονή ανθρώπων ή ζώων σ’ αυτό.

– Την ασφαλή αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων σ’ αυτό.

– Την ασφαλή λειτουργία μηχανημάτων και εξοπλισμού σ’ αυτό.

– Την ασφαλή διέλευση του κοινού από τους κοινόχρηστους ή ακάλυπτους χώρους που συνορεύουν με αυτό.

– Την ασφαλή στάθμευση ή κυκλοφορία οχημάτων στους κοινόχρηστους χώρους που συνορεύουν με αυτό και στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι η Υπηρεσία Δόμησης. Ο κανονισμός απευθύνεται στο σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αδειοδότηση και κατασκευή των πάσης φύσης τεχνικών έργων.

 ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

α. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού έχουν εφαρμογή σε όλες τις περιοχές και τους οικισμούς της χώρας, που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων.

β. Κατ’ εξαίρεση δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 9, 10, 17 και 19 στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και του άρθρου 17 στους οικισμούς που δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Κατά την εφαρμογή του παρόντος Κτιριοδομικού Κανονισμού ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:

1.Άμεσος φυσικός αερισμός χώρου: είναι ο φυσικός αερισμός που προέρχεται από ανοίγματα του χώρου, που επικοινωνούν αμέσως με το ύπαιθρο ή με ανοικτό ημιϋπαίθριο χώρο, χωρίς την παρεμβολή άλλου κλειστού χώρου.

2.Άμεσος φυσικός φωτισμός χώρου: είναι ο φυσικός φωτισμός που προέρχεται από ανοίγματα του χώρου, που επικοινωνούν αμέσως με το ύπαιθρο ή με ανοικτό ημιϋπαίθριο χώρο, χωρίς την παρεμβολή άλλου κλειστού χώρου.

3.Ανοίγματα χώρου κτιρίου: είναι το κενό που τυχόν υπάρχει στην οροφή του ανώτατου σε κάθε θέση ορόφου, καθώς και τα κενά όλων των τοίχων, τα οποία είτε παραμένουν ελεύθερα είτε κλείνουν με ανοιγόμενα ή σταθερά κουφώματα και χρησιμοποιούνται για επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους ή με το ύπαιθρο ή για το φυσικό φωτισμό ή για τον αερισμό των χώρων κτιρίου ή για αποθήκευση ηλιακής θερμότητας.

4.Άτομο με αναπηρία/ΑμεΑ: είναι το άτομο με μακροχρόνιες σωματικές, πνευματικές, διανοητικές ή αισθητηριακές διαταραχές που κατά την αλληλεπίδρασή του με διάφορα εμπόδια, είναι δυνατόν να εμποδιστεί η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή του στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους πολίτες.

5.Δομικό έργο: είναι κάθε είδους κατασκευή, ανεξάρτητα από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, που είναι σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, δεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί.

6.Ελεύθερο ύψος σε τυχόν σημείο του δαπέδου ορόφου ή χώρου κτιρίου είναι το μήκος της κατακόρυφης γραμμής μεταξύ του ανώτατου σημείου του τελειωμέ- νου δαπέδου μέχρι το κατώτατο σημείο της τελειωμένης οροφής ή τυχόν ψευδοροφής.

7.Έμμεσος φυσικός αερισμός χώρου: είναι ο φυσικός αερισμός που προέρχεται από ανοίγματα προς άλλο χώρο του κτιρίου ή από διατάξεις φυσικού ελκυσμού.

8.Έμμεσος φυσικός φωτισμός χώρου: είναι ο φυσικός φωτισμός που φτάνει στο χώρο μέσω άλλου κλειστού χώρου του κτιρίου που έχει άμεσο φυσικό φωτισμό.

9.Eμποδιζόμενο άτομο: είναι εκτός από τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, οι γυναίκες στα τελευταία στάδια εγκυμοσύνης, τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, άσθμα και καρδιακά προβλήματα, τα άτομα που είναι εθισμένα σε ουσίες, τα άτομα που πάσχουν από μερική ή ολική απώλεια δυνατότητας επικοινωνίας, τα άτομα σε πανικό, κ.λπ.

10.Κέλυφος: είναι το σύνολο των δομικών στοιχείων και λειτουργικών εξαρτημάτων, το οποίο αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβλήματος ενός δομικού έργου και διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες άνεσης για τους χρήστες στο εσωτερικό τους.

11.Μικτό ύψος σε τυχόν σημείο του δαπέδου ορόφου ή χώρου κτιρίου είναι το μήκος της κατακόρυφης γραμμής μεταξύ του ανώτατου σημείου του τελειωμένου δαπέδου μέχρι το ανώτατο σημείο του τελειωμένου δαπέδου ή επικάλυψης δώματος πάνω από την οροφή του.

12.Όδευση: είναι η συντομότερη, συνεχής και χωρίς εμπόδια πορεία που ακολουθεί ένα άτομο για τη μετάβασή του από ένα σημείο σε ένα άλλο.

13.Όδευση διαφυγής: είναι η συνεχής και χωρίς εμπόδια πορεία για τη διαφυγή από οποιοδήποτε σημείο ενός κτιρίου προς ασφαλή, υπαίθριο συνήθως χώρο, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

14.Πεζοδρόμιο ορίζεται το υπερυψωμένο ή μη έρεισμα αστικής οδού, που προορίζεται για τη συνεχή, ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών και των εμποδιζόμενων ατόμων.

15.Πληθυσμός κτιρίου, ορόφου ή χώρου ή δομικού έργου είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κτίριο ή στον όροφο ή στο δομικό έργο.

16.Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

17.Ρέμα: είναι οι φυσικές ή διευθετημένες διαμορφώσεις της επιφάνειας του εδάφους που είναι κύριοι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής και διασφαλίζουν τη διόδευσή τους προς άλλους υδάτινους αποδέκτες σε χαμηλότερες στάθμες. Στην έννοια του υδατορέματος δεν περιλαμβάνονται τα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως αρδευτικές και αποστραγγιστικές τάφροι.

18.Τεχνητός αερισμός του κτιρίου ή χώρου: είναι ο αερισμός που προέρχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις.

19.Φυσικός αερισμός κτιρίου ή χώρου: είναι ο αερισμός που προέρχεται από τα ανοίγματά του ή από διατάξεις φυσικού ελκυσμού χωρίς τη χρήση μηχανικών εγκαταστάσεων.

20.Φυσικός φωτισμός: είναι ο φωτισμός που προέρχεται από τον ήλιο.

21.Φύτευση: είναι οι χώροι πρασίνου των οικοπέδων/ γηπέδων και των κτιρίων.