Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στον οικιστικό πύργο Riviera Tower, στο παραλιακό μέτωπο της προς ανάπτυξη έκτασης στο Ελληνικό, έχει πουληθεί το σύνολο των διαμερισμάτων (170) σε τιμές που ξεκινούν από 10 χιλ. το τμ. και φτάνουν τις 32 χιλ. (ανάλογα με τον όροφο).

Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο, της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, αυτοχρηματοδοτούμενο αφού έχει ήδη πουληθεί. Οι αγοραστές του είναι 96% Έλληνες.

Τα οικόπεδα για τις 28 βίλες στο παραλιακό μέτωπο πουλήθηκαν σε Έλληνες (50%) και σε ξένους, έναντι 3,5 εκατ. το στρέμμα (5,5 εκατ. το στρέμμα ήταν η τιμή στον Αστέρα) και τα διαμερίσματα (διπλοκατοικίες κοντά στην παραλία) στην πλειοψηφία τους επίσης σε εγχώριους αγοραστές (πάνω από 90%) με τιμές από 9,5 χιλ. ευρώ το τμ. έως 14 χιλ. το τμ.

Το επόμενο διάστημα η Lamda θα λανσάρει σταδιακά στην αγορά επιπλέον περίπου 1.100 κατοικίες σε διάφορες περιοχές της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν αποκάλυψε τις τιμές πώλησης του νέου προϊόντος, είπε ωστόσο, ότι στην περιοχή οι τιμές κινούνται μεταξύ 7 χιλ. το τμ. έως 15 χιλ. το τμ.

Βάσει των στοιχείων που αναφέρθηκαν χθες από τη διοίκηση της Lamda, σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων, μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα της Lamda Development από τις συμφωνίες που έχουν «κλειδώσει» για το Ελληνικό είναι 1,4 δις. ευρώ.

Από το σύνολο των εσόδων το 1,2 δις προέρχεται από τις προπωλήσεις των οικιστικών (ουρανοξύστης, βίλες και διαμερίσματα) και τα υπόλοιπα από τα οικόπεδα και τα joint ventures που έχει συνάψει.  Έχουν εισπραχθεί 274 εκατ., σύντομα θα φτάσουν τα 300 εκατ. και στο τέλος του έτους τα 700 εκατ. (μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας).

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος έχει αντισταθμιστεί από τις συμφωνίες που πλέον υπογράφονται, τις οποίες χαρακτήρισε «πέρα από κάθε προσδοκία».

Για τις ανάγκες των αναπτύξεών της στο Ελληνικό η Lamda θα προσφύγει στο δανεισμό που έχει εξασφαλίσει το 2025, ενώ το 2024 θα χρειαστεί να αντλήσει από τις τράπεζες ένα ποσό μόνον για τον ΦΠΑ (που επιστρέφεται). Επίσης, η δεύτερη πληρωμή προς το Δημόσιο για το Ελληνικό (167 εκατ.) θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.

Στις τράπεζες (Eurobank και Πειραιώς) με τις οποίες η Lamda συνεργάζεται για το Ελληνικό (έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα για δάνειο όταν το χρειάζεται) έχει προστεθεί και η Alpha Bank.

Επίσης με βάση όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση το σύνολο του δανεισμού της Lamda είναι 1,1 δις. ευρώ. Τα 550 αφορούν το Ελληνικό και έχουν μέσο επιτόκιο 3,9% και τα υπόλοιπα 550 εκατ. τα εμπορικά κέντρα και από αυτά επηρεάζονται από το euribor τα 400 εκατ. ευρώ.  Η εν λόγω εταιρεία έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Lamda Finance (100% θυγατρική) η οποία έχει ως αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά.

To 2024 η Lamda Malls στο ΧΑΑ

Η προετοιμασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών της θυγατρικής της Lamda, Lamda Malls, έχει ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή το 2024 (μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου).

Στη Lamda Malls με τις συγχωνεύεις εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταφέρονται σταδιακά τα 6 εμπορικά κέντρα της εταιρείας (τα 4 υφιστάμενα, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria).

Η εμπορική αξία των εμπορικών κέντρων της Lamda σήμερα ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ και η καθαρή αξία τους σε 600 εκατ. ευρώ (χωρίς τις υποχρεώσεις).

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η Lamda χωρίζοντας τις δραστηριότητές της (εμπορικά κέντρα – development) θα αποκτήσει πιο ξεκάθαρη μορφή. Από τη Lamda Malls προσδοκώνται σημαντικές υπεραξίες, καθώς τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό είναι υπό κατασκευή, ενώ η διοίκηση υπόσχεται ότι από την εισαγωγής της θα επωφεληθούν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Με διαγωνισμό οι συνέταιροι της Lamda για τα γραφεία στο Ελληνικό

Η Lamda θα επιλέξει τον οικονομικό φορέα (έναν ή και περισσότερους) που θα συμμετέχει μαζί με την ίδια στην εταιρεία όχημα που θα αναπτύξει γραφειακούς χώρους με διαγωνιστική διαδικασία. Στην εταιρεία όχημα θα περάσουν οικόπεδα 100 χιλ. τμ. συν ο πύργος που θα στεγαζόταν η Eurobank (κοντά το μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Βουλιαγμένης) η οποία όπως και η Πειραιώς, δεν θα αγοράσουν γραφεία στο Ελληνικό, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία στους γραφειακούς χώρους, ενώ σημείωσε ότι οι Eurobank και Πειραιώς είχαν κλείσει συμφωνίες για την εγκατάστασή τους στο Ελληνικό πριν τη μεγάλη άνοδο του κόστους κατασκευής και ως εκ τούτου το γεγονός ότι τελικά υποχώρησαν είναι καλό για τη Lamda γιατί οι οποίες συμφωνίες γίνουν στο εξής θα είναι με επικαιροποιημένες τιμές.

Σχετικά με τον δεύτερο πύργο (200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα) στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Βουλιαγμένης ο οποίος θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βrook Lane, θα περιλαμβάνει τελικά ξενοδοχείο υπό τη διαχείριση της marriott, 50 διαμερίσματα και καθόλου γραφειακούς χώρους.

Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε το 2022 χρονιά ορόσημο για την Lamda και αυτό γιατί  άρχισαν τα έργα υποδομών και η ανέγερση κτηρίων στο Ελληνικό, τα υφιστάμενα εμπορικά της κέντρα έκαναν ρεκόρ κερδοφορίας ιστορικά και οι μαρίνες (Φλοίσβος και Άγιος Κοσμάς) πήγαν πολύ καλά και έφτασαν να αποτελούν το 1/3 του τζίρου όλων των μαρίνων στην Ελλάδα.

Για τις ανάγκες της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό το προσωπικό της Lamda έχει υπεδιπλασιαστεί (από 250 άτομα σε 657 σήμερα) και θα φτάσει τους 750 εργαζόμενους στον επόμενο 1- 1,5 χρόνο. Το 22% των νεοπροσληφθέντων είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Ο Στέφανος Κοτσώλης νέος πρόεδρος στη Lamda

Στην γενική συνέλευση της Lamda ανακοινώθηκε και η αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο και τη θέση του προέδρου, του Τάσου Γιαννίτση. Ο κ. Γιαννίτσης αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Ελληνικού σημείωσε πως το επόμενο ορόσημο είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων, κάτι  που απαιτεί πολλή ενέργεια, περίσκεψη και χρόνο, ενώ ευχήθηκε «τα καλύτερα στο μεγάλο ταξίδι που μέλλει να γίνει».

Τη θέση του προέδρου της Lamda αναλαμβάνει ο Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν γενικός διευθυντής στην εταιρεία του Κτηματολογίου.