Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με «προίκα» τις συμμετοχές της στις δύο τουριστικές αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο στο πρώην αεροδρόμιο, η Lamda Development ίδρυσε την Ellinikon Hospitality Investments, ως θυγατρική της Ελληνικό ΑΕ.

Στη νέα εταιρεία εισέφερε ειδικότερα τις μετοχές ιδιοκτησίας της στις εταιρείες BELT Riviera και MALT Riviera. Στις δύο προαναφερόμενες εταιρείες η Lamda διατηρεί το 30% και η ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου το 70%.

Βάσει των τελευταίων δεδομένων όσο αφορά το κόστος κατασκευής, η συνολική αξία των πολυτελών τουριστικών επενδύσεων που σχεδιάζουν ΤΕΜΕΣ και Lamda εκτιμάται σε 0,5 δις. (αξία γης και κατασκευή). Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία συνεργασίας στο Ελληνικό που είχε ανακοινωθεί (το 2020) και αρχικά είχε γίνει λόγος για συνολική επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

Η BELT Riviera έχει αποκτήσει την πλήρη κυριότητα επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, στο οποίο θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες – διαμερίσματα (branded residences). Θα συνορεύουν με την προνομιακή παράκτια οικιστική ζώνη των υπερπολυτελών κατοικιών (The Cove Villas και The Cove Residences).

Πρόσφατα η BELT Riviera υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης.

Η MALT Riviera έχει στην κατοχή της το δικαίωμα επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» στο οποίο θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών – διαμερισμάτων. Θα βρίσκονται δίπλα στην αναβαθμισμένη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και σε μικρή απόσταση από το Riviera Galleria και το εμβληματικό ψηλό κτήριο κατοικιών Riviera Tower.

Σύμφωνα με το καταστατικό της η Ellinikon Hospitality Investments έχει διευρυμένο αντικείμενο (μεταξύ άλλων, παροχή υπηρεσιών εταιρειών επενδύσεων, κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτήρια, παροχή υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης, αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων) ωστόσο, εκτιμάται ότι η Lamda  στοχεύει κυρίως στην βέλτιστη διαχείριση των χρηματικών ροών της, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να μπουν στην ίδια εταιρεία και άλλες αναπτύξεις.