“Η Θεσσαλία είμαστε μία Περιφέρεια που ξέρει να σχεδιάζει, να βρίσκει τρόπους χρηματοδότησης, να συνεργάζεται και να υλοποιεί πρωτοποριακά έργα για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όταν απλώς κάποτε τα λόγια δημιουργούσαν οράματα. Σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, καταφέραμε να φτάνουμε σε πράξεις που δημιουργούν οράματα, με εργαλείο το ΕΣΠΑ και με τη συνεργασία όλων”, είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο “Σκιάθος Παλλάς” στο νησί του Παπαδιαμάντη, αλλά και με την παρουσία του Κάρστεν Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργού της Δανίας και γ.γ. του ΝΑΤΟ, που στην Σκιάθο εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

    Στην ομιλία του ο Κώστας Αγοραστός, που είχε καταγραφικό και απολογιστικό χαρακτήρα για τα πρακτέα της τελευταίας δεκαετίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “την τελευταία δεκαετία, με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ, στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 300.000 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Μεγάλες οδικές υποδομές που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2030 και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάνουμε τη φιλοσοφία του green πράξη. Γνωρίζοντας την σημασία της βιωσιμότητας για τον πλανήτη μας, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα και τα έργα Green Thessaly – Πράσινες Υπηρεσίες στην Περιφέρεια. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, με πρωτοποριακά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ορθής διαχείρισης του νερού. Και σε νέου τύπου σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα το πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό που δίνει δωρεάν ρεύμα σε 30.000 αγρότες για 200.000 στρέμματα γης. Εμβληματικά έργα που έχουν αναδιαμορφώσει το αστικό τοπίο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων που αναδεικνύουν τη Θεσσαλία στην πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Έργα που άλλαξαν τα δεδομένα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλάσσιων Μουσείων στη χώρα. Ο Παρθενώνας των ναυαγίων, όπως έχει χαρακτηρισθεί, στην Περιστέρα της Αλοννήσου, είναι σύμφωνα με το National Geographic το πρώτο ανάμεσα στα 50 κορυφαία υποθαλάσσια μουσεία παγκοσμίως. Έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο βιώσιμη Περιφέρεια στην Ελλάδα, αφού είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Επιλέχθηκε και συμμετέχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές green deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών”. 

    Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι “οι τεχνικές εταιρίες κάποτε έψαχναν έργα για να κατασκευάσουν. Σήμερα τα έργα που τρέχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τόσο πολλά, που οι εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Όλα αυτά έγιναν σε μια δεκαετία συνεχόμενων πολλαπλών κρίσεων που διαχειριστήκαμε με επιτυχία: στάση πληρωμών και κλείσιμο εργοταξίων, πανδημία covid 19, Ιανός, σεισμός, ενεργειακή κρίση. Η ταχύτητα στην εποχή μας σώζει”. 

    Ο Κάρστεν Ράσμουσσεν, επικεφαλής της Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχάρη τον Κώστα Αγοραστό για την εύγλωττη παρουσίαση όλου του

   φάσματος παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κώστα Αγοραστό ότι “ως Περιφερειάρχης

   αφιερώνει χρόνο για να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΠΑ, γιατί το ΕΣΠΑ είναι κατεξοχήν πολιτικό εργαλείο που διαμορφώνεται στο εκάστοτε πλαίσιο και κάθε περιφερειάρχης αφήνει το δικό του αποτύπωμα”. 

    Στη συνεδρίαση της επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε ότι έχουν ενταχθεί 9.144 έργα προϋπολογισμού 685.000.000 ευρώ και η πρόοδος υλοποίησης του Προγράμματος ανά άξονα προτεραιότητας και θεματικούς στόχους, έχει καταγράψει: 

    – Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας: Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών, εντάχθηκαν 21 πράξεις προϋπολογισμού 4.530.000 ευρώ.

    – Ενίσχυση της πρόσβασης σε ΤΠΕ και της χρήσης και ποιότητάς τους: νέες δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες, τέσσερις προτάσεις προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

    – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, έχουν ενταχθεί 8.723 πράξεις προϋπολογισμού 158.000.000 ευρώ.     

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιούνται:

    – 110 επενδυτικά σχέδια για νέες τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 17.500.000 ευρώ.

    – Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας με 10 εκατ. ευρώ

    – 210 επενδυτικά σχέδια για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας πάνω από 24 εκατ. ευρώ.

    – 373 Επενδυτικά Σχέδια για νέες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κόστους χρηματοδότησης 52,5 εκατ. ευρώ

    – Ενίσχυση 7.983 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 ενισχύθηκαν με σχεδόν 54 εκατ. ευρώ

    – Βοήθεια 47 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω covid-19. 

    Επισημάνθηκε επίσης, ότι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ έγινε προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων, με επένδυση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση, με την ένταξη 73 πράξεων που έχουν προυπολογισμό σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση της τάξεως κατά 132%, ενώ ταυτόχρονα έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιούνται ο εκσυχρονισμός 2 Κέντρων Υγείας σε συνδυασμό με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 17,5 εκατ.ευρώ, από τα οποία ωφελείται το σύνολο του πληθυσμού της Θεσσαλίας. 

    Παρόντες στην εκδήλωση του “Σκιάθος Παλλάς” ήταν το σύνολο όσων συμμετείχαν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή εκπροσωπούσαν τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες προέρχονταν και στους χαιρετισμούς τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα όσα έχουν συντελεσθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.