Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με μικρές μεταβολές, σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, καταγράφηκαν τα μισθώματα των γραφειακών χώρων από την Cushman & Wakefield Proprius, το 1ο τρίμηνο, ενώ σχετικά μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα καταστήματα λιανικής σε ορισμένες κεντρικές αγορές.

Βάσει της τριμηνιαίας ανάλυσης της προαναφερόμενης συμβουλευτικής εταιρείας real estate οι επενδύσεις στην αγορά των γραφείων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η πώληση στην Eurobank των γραφείων που κατασκευάζει η Dimand για την PwC, επί της Λ. Κηφισίας, τα νέα δικαστήρια Πειραιά που θα κατασκευάσει η Dimand, ενώ η Trastor ΑΕΕΑΠ αγόρασε τρεις γραφειακούς χώρους από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η C&W Proprius σημειώνει ότι o εκλογικός κύκλος και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Οι υπό κατασκευή γραφειακοί χώροι είναι συνολικά περίπου 85 χιλ. τ.μ. και στον προγραμματισμό των εταιρειών βρίσκονται αναπτύξεις περίπου 296 χιλ. τ.μ.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας και σε περιφερειακές περιοχές της πρωτεύουσας το μέσο μίσθωμα για τα ποιοτικά γραφεία παρέμεινε στα 25 ευρώ/τμ/μήνα, με την απόδοση (yield) στο 5,8%.

Στην βορειοανατολική πλευρά της Αθήνας και σε βασικούς οδικούς άξονες όπως η Λ. Κηφισίας και η Λ. Μεσογείων επίσης το μίσθωμα παραμένει αμετάβλητο στα 25 ευρώ/τμ/μήνα με το yield 6%. Να σημειωθεί πάντως πως στα νέα γραφεία που κατασκευάζονται σήμερα στην Κηφισίας με ανώτερες πιστοποιήσεις τα μισθώματα φτάνουν και τα 30 ευρώ/τμ/μήνα.

Στα βόρεια προάστια τα μισθώματα κινούνται στα 16 ευρώ/τμ/μήνα με την απόδοση 7% και στον Πειραιά 18 ευρώ/τμ/μήνα με απόδοση 6,9%.

Άνοδος 10% καταγράφεται σε κεντρικούς δρόμους στα νότια όπως η Λ. Συγγρού και η Λ. Βουλιαγμένης με το μέσο ενοίκιο στα 22 ευρώ/τμ/μήνα και την απόδοση 6,3%.

Ο μέσος όρος για τα γραφεία είναι 19,8 ευρώ/τμ/μήνα, από 19,5 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η μέση απόδοση 6,58%.

Σχετικά με τα καταστήματα και σύμφωνα πάντα με την C&W Proprius η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και του τζίρου στις βασικές αγορές λιανικής που ξεκίνησε πέρυσι συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους.

Σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται μικρή άνοδος στις αγορές της Ερμού, του Κολωνακίου και της Γλυφάδας, η οποία αποδίδεται στην περιορισμένη προσφορά.

Τα μισθώματα στην Ερμού το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 280 ευρώ/τμ/μήνα (από 270 ευρώ/τμ/μήνα πέρσι το ίδιο διάστημα), στο Κολωνάκι 100 ευρώ/τμ/μήνα (από 95 ευρώ), στη Γλυφάδα 145 ευρώ/τμ/μήνα (από 130 ευρώ), στην Κηφισιά 110 ευρώ/τμ/μήνα, ίδιο με πέρυσι, στον Πειραιά 85 ευρώ/τμ/μήνα (από 75 ευρώ), στην Τσιμισκή (Θεσσαλονίκη) 135 ευρώ/τμ/μήνα (από 125 ευρώ), στην Πάτρα 75 ευρώ/τμ/μήνα, το ίδιο με πέρυσι και στο Ηράκλειο της Κρήτης 90 ευρώ/τμ/μήνα επίσης ίδιο με πέρυσι.

Η μέση απόδοση (yield) ενός καταστήματος στην Ερμού έχει διαμορφωθεί στο 5,35% (από  5,5% πέρσι), στη Γλυφάδα 6% (από 6,25%) και στον Πειραιά 6,5% από 6,6%. Αμετάβλητες έχουν παραμείνει οι αποδόσεις σε Κολωνάκι 6,4%, Κηφισιά 6,5%, Τσιμισκή 6%, Πάτρα και Ηράκλειο 6,5%.

Η C&W Proprius σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη νέες αναπτύξεις εμπορικών χώρων, εκτός αυτών στο Ελληνικό (τα δύο εμπορικά κέντρα συν το πάρκο με τα μεγάλα καταστήματα).