Θέσεις εργασίας για 400 επιστήμονες και ερευνητές προβλέπεται να δημιουργηθούν σταδιακά στο μοναδικό στο είδος του Διεθνές Κέντρο Αριστείας Νανοεχνολογιών COPE-Nano, που ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη.

Στις σημαντικές ξένες εταιρείες που επένδυσαν στην Θεσσαλονίκη δημιουργώντας μια δυναμική στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για ένα Κέντρο Αριστείας ,το πρώτο που γίνεται στην Ελλάδα στo πλαίσιo του HORIZON Europe και είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας γιατί για πρώτη φορά μπήκαμε στον σκληρό πυρήνα της έρευνας στην Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Θανάσης Κυριαζής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα «κέρδισε στα… σημεία» 24 προτάσεις έργων από 11 χώρες της Ευρώπης. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο και πετυχημένο έργο δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της ειδικής ερευνητικής μονάδας χρηματοδότησης του έργου, Federica Roffi.

Μιλώντας για το COPE-Nano, ο υπεύθυνος του έργου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που στοχεύει στην εξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας. Ένα Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει, όπως είπε, ηγετικό ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας.
Το έργο για τη δημιουργία του Κέντρου COPE-Nano συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ και σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας όπως University of Cambridge – UK, University of Bordeaux – France. «Το κέντρο COPE-Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και θα καταστήσει την Ελλάδα Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά», τόνισε.

Οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν την:

-Ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας της Ελλάδας με παράλληλη αύξηση του ερευνητικού «προφίλ» Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρηματιών.
-Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
-Επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.
– Ώθηση στη διασύνδεση την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας COATEMA Thomas Kolbusch, συνεργάτης του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας COPE-Nano ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Διεθνούς Κέντρου Νανοτεχνολογιών το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.