Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μετακομίσει το 2024 (2ο εξάμηνο) στο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Premia ΑΕΕΑΠ, μετατρέπει από εμπορικό κέντρο σε σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα με πιστοποίηση LEED Gold.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ετήσιο μίσθωμα είναι περίπου 4,4 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε σχετική διαδικασία μέσω της οποίας η Αρχή αναζήτησε το κατάλληλο ακίνητο για τη στέγασή της.

Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 26.489,96 τ.μ., συν οι 92 θέσεις στάθμευσης μισθώνεται από την ΑΑΔΕ για χρονικό διάστημα 12 ετών.

Στη μίσθωση του εν λόγω ακινήτου, πριν ακόμα μετατραπεί από εμπορικό κέντρο σε γραφεία, είχε αναφερθεί πρόσφατα (12.5.23) ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, μιλώντας στους αναλυτές για την δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ, χωρίς να αποκαλύψει τον μισθωτή του.

Όπως είχε πει η συνολική επένδυση στο Athens Heart (αγορά, ανακατασκευή και αγορά του όμορου οικοπέδου 1.849 τ.μ. για την επέκτασή του) είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ και αποτελεί τμήμα του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που εκτελεί η Premia με ορίζοντα διετίας (2023 – 2024).

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το νέο Athens Heart έχει αναλάβει το γνωστό γραφείο A&S Architects και η ανακατασκευή του βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης.

Την ίδια στιγμή η Premia ΑΕΕΑΠ προσδοκά σημαντικές υπεραξίες από την συμμετοχή της στην Skyline Real Estate στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 500.000 τ.μ.

Η δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Skyline από την Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα «P&E Investments Α.Ε. Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ακινήτων, στο οποίο η Premia μετέχει με ποσοστό 25% και με 75% η Dimand υπεγράφη τον Φεβρουάριο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και το κλείσιμο της συναλλαγής.

Ο κ. Μαρκάζος, με αφορμή χθες την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της ΑΕΕΑΠ χαρακτήρισε τη προαναφερόμενη συμφωνία, ως «μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, αξίας 438 εκατ. ευρώ (Enterprise Value της Skyline) εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις, μισθώσεις, πωλήσεις κ.λ.π.), δύναται να φθάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ.

Στις πρόσφατες κινήσεις της Premia περιλαμβάνεται η συμφωνία μίσθωσης με την Leroy Merlin στο ακίνητο της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και την Pepco στο ακίνητο της στην Παιανία και η επέκταση του ακινήτου logistics στον Ασπρόπυργο με μισθωτή τη Friesland.

Το πρώτο τρίμηνο η Premia παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 30% (στα 4,2 εκατ.), λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) 50% (2,6 εκατ.) και διπλασίασε τα κέρδη προ φόρων (3,5 εκατ.) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022.

Το σύνολο των επενδύσεών της διαμορφώθηκε στα 282,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) στο 48%.