Το ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας για επενδύσεις στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων επεσήμαναν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί την τεχνογνωσία, την ανάπτυξη, την προστασία του επιπέδου ζωής των δύο εκατομμυρίων πολιτών της και προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις», υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένος για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης, Νίκος Τζόλλας. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας σημείωσε ότι «η πρόοδος της Θεσσαλονίκης αντανακλάται στην επιτυχία των ιδρυμάτων που επενδύουν στις εξελίξεις των εφαρμογών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» και πρόσθεσε: «οι οργανισμοί της πόλης μας δεν έχουν “οροφή”, σε ό,τι αφορά το ρόλο τους, στο πεδίο των εφαρμογών των τεχνολογικών εξελίξεων. Ερευνούν, παράγουν και εξάγουν τεχνογνωσία, αναβαθμίζοντας το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνοντας τη θέση της πόλης διεθνώς».

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΑΝ, Peter Jungen σημείωσε ότι η συγκυρία στην Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσα, εκτός των πολιτικών εξελίξεων και λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων των επιχειρηματικών αγγέλων (business angels) σε start up εταιρείες, σε ένα ποσοστό επτά προς δέκα, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Επεσήμανε, παράλληλα, την αστάθεια στη διεθνή οικονομία και τη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, την Κίνα και σε άλλες χώρες, αλλά υπογράμμισε τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την αύξηση των επενδύσεων σε κάποιους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης.

Την ανάγκη, οι start ups να αξιοποιούν με σύνεση τα επενδυτικά κεφάλαια των business angels, προβαίνοντας σε σταθερά και μεθοδικά βήματα ανάπτυξης, ώστε να μη στερεύουν από χρηματοδότηση στη διάρκεια της ερευνητικής δραστηριότητάς τους, επεσήμανε ο πρόεδρος των New York Angels, Mark Schneider.