Τα βραβεία στις 8 ερευνητικές ομάδες γυναικών που διακρίθηκαν στη δράση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Her_Research απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond.

H πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Αποστολίνα Τσαλταμπάση επισήμανε στην ομιλία της ότι η δράση Her_Research, που ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο της, έχει αγκαλιαστεί από την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα . Συνολικά παρουσιάστηκαν 43 προτάσεις και οι νικήτριες επιλέχθηκαν από 10μελή επιστημονική επιτροπή.

Οι τρεις ερευνητικές ομάδες που διακρίθηκαν ως leading innovators  θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη με συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για το Horizon Europe ή το αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων, ενώ θα επωφεληθούν από υπηρεσίες mentoring και συμβουλευτικής.

Πρόκειται για την Σουμέλα Σαββίδου, από την ΕΛΓΟ Δήμητρα, με αντικείμενο έρευνας το πρόβατο φυλής Θράκης, τις Ευφροσύνη Σαλάτα και Φωτεινή Μαραγκού από την εταιρία IDNA Genomics (δημιουργία γενετικού τεστ ως εργαλείου πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων)) και την Αρχοντία Μαχαιρίδου, από το Γενικό Νοσοκομείο Κοτομηνής (πρόληψη επιδείνωσης αναπνευστικής λειτουργίας διασωληνωμένων ασθενών). Άλλες πέντε ομάδες που βραβεύθηκαν θα  λάβουν δωρεάν ένα πλήρες εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πακέτο 5 ωρών από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ καινοτομώ»  ύψους 200 εκ. ευρώ. Περαιτέρω, υπογράμμισε  ότι το υπουργείο στηρίζει τη γυναικεία έρευνα και επιχειρηματικότητα και αναφέρθηκε στη μονάδα γυναικείας καινοτομίας που συστάθηκε στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε ότι η βράβευση μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων και συμπλήρωσε ότι «οι γυναίκες δεν γονατίζουν, παρά τις αντιξοότητες». Στη σημασία της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στην έρευνα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ για την έκθεση Beyond, είπε ότι κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη.

«Το στοίχημα της δεκαετίας» για την Ελλάδα  είναι να περάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο δρ Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος NBG Business Seeds  της Εθνικής Τράπεζας.

Ο δεύτερος κύκλος της δράσης #Her_Research  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, και του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Η δράση υλοποιήθηκε  με την υποστήριξη των Betsson Foudation, ΔΕΘ-HELEXPO, Beyond, BeBest, Industry Disruptors-Game Changers.