Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεκόρ δεκαετιών στα δημοσιονομικά έσοδα αναμένεται να καταγραφεί σε προεκλογική περίοδο και με την προοπτική της δεύτερης κάλπης.

Ο Μάιος του 2023 με τα έως τώρα  στοιχεία εμφανίζεται ισχυρός δημοσιονομικά παρότι απουσιάζουν δύο εβδομάδες.  Υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι είναι ο καλύτερος  εκλογικός μήνας, σημειώνοντας ότι είναι πρώτη φορά μετά το 1963 που μέσα σε έναν εκλογικό μήνα, ο δημοσιονομικός χώρος του προϋπολογισμού αντί να μειώνεται αυξάνεται.

Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου δεν εξαντλήθηκε με την πορεία των κρατικών εσόδων αλλά και από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία  πλέον βρίσκεται  μία ανάσα πάνω από τα 30 ευρώ ανά MWh, εγκαταλείποντας τη ζώνη των 40 ευρώ  που ήταν  για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου  έρχεται σε αντίθεση με εκτιμήσεις επιχειρηματιών στην παραγωγή ενέργειας που έλεγαν ότι η τιμή του θα ήταν πάνω από τα 100 ευρώ λόγω της ανάγκης της αποθεματοποίησης από τις χώρες της Ευρώπης.

Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου ανεβάζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη  του  οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πάνω  από το 3% αναμένει για την ανάπτυξη  του ΑΕΠ  μέσα  στο 2023.

Αν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, όπως παρατηρούσαν στελέχη του υπ. Οικονομικών, μόνον η κάμψη του κόστους ενέργειας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο πάνω από 4 δισ. ευρώ ή δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε με τιμή του συμβολαίου εκπλήρωσης της τιμής του φυσικού αερίου (TTF) με 120 ευρώ/MWh και σήμερα η τιμή του είναι στα 35 ευρώ/MWh.

Με δεδομένο ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 55 εκατ. μεγαβατόρες, μόνον η μείωση της χρέωσης θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα αυξημένο ΑΕΠ κατά 4,7 δισ. ευρώ (= 85 ευρώ/MWh X 55 εκατ. MWh).

Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός παράγοντας για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 1,7% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο (Προϋπολογισμός 2023) στο 2,4% τον περασμένο Απρίλιο (επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας). Και φυσικά πρόκειται για μια συντηρητική αναβάθμιση, την οποία αμέσως υιοθέτησε η Κομισιόν, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κομισιόν προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2023 για τη χώρα μας κατά… 1%.

Η επίδοση του 2,4% με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι η τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη μετά εκείνες της Ιρλανδίας (+5,5%) και της Μάλτας (+3,9%) και η τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. μετά εκείνη της Ρουμανίας (3,2%).

Δεν είναι μόνο η πτώση των τιμών της ενέργειας που ανεβάζουν τη χώρα και την οικονομία της. Η αύξηση του τουρισμού συνεχίζει να τροφοδοτεί την κατανάλωση και τα εισοδήματα. Για φέτος, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τη περυσινή επίδοση των 17,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον αναμένεται να ξεπεραστεί και το ιστορικό υψηλό του 2019, που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ εσόδων 18,2 δισ. ευρώ.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος