Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιχειρηματική αποστολή, στη Θεσσαλονίκη, 5 γερμανικών εταιρειών από τους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 22 με 25 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας (BMWK).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση – Αστικά απόβλητα και βιοαπόβλητα», την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη, όπου οι γερμανικές εταιρίες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ εξειδικευμένοι εισηγητές θα αναλύσουν τις προκλήσεις του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και τις προοπτικές χρήσης των σχετικών τεχνολογιών στη χώρα για αποτελεσματικότερη διαχείριση αλλά και αξιοποίηση αστικών και οργανικών αποβλήτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προγραμματισμένες επιχειρηματικών συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με ελληνικές εταιρίες, φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξερευνώντας δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, έως το 2030 πρόκειται να επενδυθούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ στη δημιουργία και στον εκσυγχρονισμό μονάδων επεξεργασίας αστικών και οργανικών απορριμμάτων, σε δίκτυα χωριστής συλλογής, σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και σε τεχνολογίες κομποστοποίησης.
Δεδομένου ότι οι όγκοι αστικών απορριμμάτων, που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, παραμένουν μεγάλοι στην Ελλάδα, η χώρα έχει υποχρέωση να τους περιορίσει δραστικά έως το 2030. Συνεπώς, στον τομέα αυτό, παρουσιάζονται τεράστιες προοπτικές δραστηριοποίησης εταιριών προερχόμενων από τη Γερμανία, η οποία κατέχει στην Ευρώπη μια από τις πρώτες θέσεις στον κλάδο διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων, διαθέτοντας υπερσύγχρονες υποδομές και σημαντική τεχνογνωσία.
Στη δράση, η οποία αποτελεί συνέχεια των θεματικών επιχειρηματικών αποστολών, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τα προηγούμενα έτη και έτυχαν ουσιαστικής ανταπόκρισης από την ελληνική αγορά, θα συμμετέχουν 5 γερμανικές εταιρίες, που προσφέρουν λύσεις για μονάδες διαχείρισης και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, γερμανικής τεχνολογίας μηχανήματα, όπως τεμαχιστές, πρέσες και συστήματα διαχωρισμού και διαλογής, καινοτόμα προϊόντα για την εξυγίανση εδαφών καθώς και τεχνολογίες για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και παραγωγή βιοαερίου, βιομεθανίου και υδρογόνου.
Τα προφίλ των γερμανικών εταιρειών της αποστολής βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, προκειμένου επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου, που ενδιαφέρονται για σχετικές συναντήσεις, να μπορούν να συμπληρώσουν έως τις 15 Μαΐου τη φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.