Νέο κτήριο Υποδομών
Το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς
Νέο κτήριο Υποδομών
Το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς
Πηγή Εικόνας: ARSIS Architects

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Από την Intrakat είναι η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε χθες για το ΣΔΙΤ της ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς 166, έργο προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο κτιριακό ΣΔΙΤ το οποίο προσελκύει μια προσφορά παρά το αρχικό ενδιαφέρον που ήταν μεγαλύτερο.

Προηγήθηκε η κατάθεση προσφορών (14.2.23) για το ΣΔΙΤ «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», προϋπολογισμού, 206 εκατ. ευρώ που επίσης κατατέθηκε μια προσφορά και πάλι από την Intrakat. Αρχικά στη διαδικασία συμμετείχαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ και η κοινοπραξία, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.

Στην περίπτωση του νέου κτηρίου της ΓΓ Υποδομών αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκτός από την Intrakat (σε κοινοπραξία με την Redex του Ομίλου Κοπελούζου), οι Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Dimand.

Όπως αναφέρουν σχετικά στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς τα έργα που δημοπρατούνται είναι πολλά, ως εκ τούτου γίνεται επιλογή σε ποια θα συμμετέχει κάθε εταιρεία, ενώ ειδικά για τα κτιριακά ΣΔΙΤ προστίθεται ότι είναι υπο – κοστολογημένα γιατί έχουν προκηρυχθεί πριν από την αύξηση των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους.

Να σημειωθεί τα δύο προαναφερόμενα ΣΔΙΤ είναι τα μοναδικά για τα οποία η διαγωνιστική διαδικασία έφτασε στο στάδιο της κατάθεσης προσφορών.

Το νέο κτήριο της ΓΓ Υποδομών θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες της γραμματείας που σήμερα μοιράζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ή 90 εκατ. ευρώ στα 30 έτη. Η διάρκεια του ΣΔΙΤ είναι 30 χρόνια, εκ των οποίων τα 3 πρώτα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο.

Θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο).

Το έργο περιλαμβάνει και την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Η έκταση που θα αναπτυχθεί το ΣΔΙΤ των κτιρίων της ΓΓΥ βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα της Πειραιώς, που γνωρίζει μια νέα επενδυτική έκρηξη (Πολιτεία Καινοτομίας, Πολυχώρος Noval Property, εμπορικά κέντρα κλπ), χρησιμοποιείται και σήμερα για αντίστοιχες υπηρεσίες σε παλαιά χτίσματα και βρίσκεται μεταξύ του Σεράφειου (Εθλητικού και Πολιτιστικού) Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και του κεντρικού ακινήτου της PRAKTIKER, στα σύνορα ακριβώς των Δήμων Αθηναίων και Ταύρου – Μοσχάτου.