Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και αφορά στην οριστική διευθέτηση ρεμάτων και την προσαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου σε περιοχές του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου, καθώς σύμφωνα με την επιτροπή παρακολούθησης της προόδου του έργου έχει ολοκληρωθεί το 80% των επιμέρους προβλεπόμενων μελετών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη αφορά στην αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού “Άγιος Σπυρίδων” στη θέση «Δασαμάρι» Πικερμίου και την διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής των οικοδομικών συνεταιρισμών Άγιος Σπυρίδων και Διώνη.

Η κατάρτιση της μελέτης κρίθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομών που αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την αδειοδότηση για την κατασκευή έργων οδοποιίας, όσο και στην επίλυση χρόνιων πολεοδομικών προβλημάτων για τους κατοίκους. Τις σχετικές διαδικασίες με εισήγηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη συντονίζει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού  Αθ. Κατσιγιάννης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η οριοθέτηση των ρεμάτων σε συνδυασμό με το νέο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης καθώς:

  1. Θα αποτελέσει βασικό εργαλείο διοίκησης όχι μόνο για την Πολεοδομική Υπηρεσία αλλά για τον Δήμο συνολικότερα
  2. Θα επιτρέψει το σχεδιασμό και την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων και έργων υποδομής μέσω ευρύτερων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
  3. Θα δώσει λύση σε ιδιοκτήτες που υφίστανται απαγορεύσεις δόμησης
  4. Θα δοθεί η δυνατότητα για την κατασκευή οδών και την ολοκλήρωση των έργων υποδομής μέσα από τις διαδικασίες του σχεδίου
  5. Θα συμβάλλει στην ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη των οικισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην πρόοδο της μελέτης επισημαίνει:

«Με σαφείς στόχους και την στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Περιφέρεια Αττικής ξεπερνά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, που ταλαιπωρούν για δεκαετίες τους κατοίκους οικισμών του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Σύντομα, με την περάτωση της μελέτης, θα αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φώς» για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, τα οποία θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες, επιλύοντας οριστικά ζητήματα που κρατούσαν την περιοχή σε ομηρία και στασιμότητα».

Η πρόοδος της μελέτης για τα ρέματα και τους οικισμούς «Αγ. Σπυρίδωνας» και «Διώνη»

Αντικείμενο είναι η Πολεοδομική Μελέτη αναθεώρησης της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης σε συνδυασμό με την οριοθέτηση και την διευθέτηση των ρεμάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών (τοπογραφικών και γεωλογικών), καθώς και η σύνταξη της ΜΠΕ για την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων για τα έργα. Επιπλέον, η διερεύνηση, καταγραφή και αξιολόγηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών στοιχείων για την οριοθέτηση των ρεμάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Να σημειωθεί ότι η κοινή επιτροπή παρακολούθησης υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης, διαπίστωσε την υλοποίηση των παραδοτέων σε ποσοστό 80% (υδραυλικής, του Α´ σταδίου της πολεοδομικής, της τοπογραφικής, της ΜΠΕ και της γεωλογικής μελέτης). 

Παράλληλα, έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο η ΜΠΕ του έργου και έχει διαβιβαστεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Α.Δ. Αττικής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Μετά την εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό συμβούλιο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, θα προωθηθεί η διαδικασία οριοθέτησης/διευθέτησης των ρεμάτων των δύο οικισμών.