Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στον γεωστρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη μετάβαση του κλάδου προς την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, από το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Η κ. Τραυλού είπε ότι ναυτιλιακός κλάδος είναι πιο φιλικός σε σχέση με άλλους, αναφέροντας ότι λίγοι γνωρίζουν ότι τα πλοία αν και μεταφέρουν το 90% του παγκοσμίου εμπορίου, εκπέμπουν το 1,9% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ποσοστό εντυπωσιακά μικρότερο από ό,τι εκπέμπουν μεμονωμένα οι μεγαλύτερες εθνικές οικονομίες του κόσμου.

Χαρακτήρισε παράλληλα την απανθρακοποίηση του κλάδου δύσκολη εξίσωση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, αναφέροντας ότι είναι μία διαδικασία που εξαρτάται και από και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, όπως τους παραγωγούς ενέργειας και τους κατασκευαστές μηχανών και πλοίων.

Αναφερόμενη στον ελληνόκτητο στόλο είπε ότι πρόκειται για σύγχρονο και νέας ηλικίας που συνεχώς αναβαθμίζεται και ανανεώνεται τεχνολογικά, με στόχο να φθάσει τον στόχο της αναγκαίας για όλο τον πλανήτη απανθρακοποίησης.

«Επενδύουμε σταθερά σε όλες τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες, δίνοντας έμφαση και στην ψηφιοποίηση, βελτιώνοντας έτσι, δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα» τόνισε, προσθέτοντας εξάλλου ότι ο κλάδος θα πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά και με νέα μοντέλα ώστε να οδηγηθεί σε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, οικουμενικές και ασφαλείς λύσεις.

Αναφερόμενη στον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας η κ. Τραυλού είπε ότι είναι θεμελιακός εγγυητής και ηγέτιδα της παγκόσμιας και, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, με 5.500 πλοία, που προασπίζει τη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Με αφορμή την κρίση από την πανδημία είπε ότι η ναυτιλία εξασφάλισε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργώντας σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον.

«Ένα στα τέσσερα πλοία είναι ελληνικό. Η ελληνική ναυτιλία είναι η υπεροπλία της Ευρώπης. Είναι εθνικός, οικονομικός εταίρος. Τροφοδότης δισεκατομμυρίων ευρώ ναυτιλιακού συναλλάγματος, εργοδότης εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων άμεσης και έμμεσης εργασίας και σταθερός επενδυτής και σε άλλους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, ταυτισμένο με την εθνική υπερηφάνεια» τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται ότι ο στόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών αντιπροσωπεύει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 60% της ευρωπαϊκής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 25% των φορτηγών πλοίων, το 31% των δεξαμενοπλοίων, το 23% του στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 80% των φορτηγών πλοίων, το 73% των δεξαμενοπλοίων, το 85% του στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 20% του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.