Στο δεύτερο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δύο φραγμάτων σε Κρήτη (Ταυρωνίτη ποταμού) και Θεσσαλία (Ενιπέα Φαρσάλων) μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) πέρασαν οι τρεις κοινοπραξίες Intrakat – Μυτιληναίος – Μεσόγειος, ΓΕΚ Τέρνα – Χρ. Κωνσταντινίδης και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.

Αναλυτικότερα το ΣΔΙΤ «Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης», προϋπολογισμού 267,1 εκατ. ευρώ αφορά μεταξύ άλλων την κατασκευή του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη, του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και τη συνδετήρια σήραγγα των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του Φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού.

Το έργο στοχεύει στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισσάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Το ΣΔΙΤ «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδέρλι), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» προϋπολογισμού 230,07 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων αφορά την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς, θέση Παλιοδερλί, έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα, για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500 στρ. και έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων.

Η διάρκεια των δύο ΣΔΙΤ είναι 30 έτη. Τα 4 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα 26 έτη τη λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευση της υποδομής.