Πηγή Εικόνας: ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Καλωσορίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΒΑ στις βιομηχανικές περιοχές  αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι ΔΕΝ θα βάλει 1 ευρώ διότι ήδη πληρώνει πολλά (!)

 

«Μια στο καρφί και μία στο πέταλο» φαίνεται να κινείται η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΣΙΒΙΠΕ (πανελληνίου συλλόγου εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ) με «αφορμή»  την εξαγγελία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 50 εκατ.  ευρώ στα βιομηχανικά πάρκα που ελέγχει η εταιρεία. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι πρόθυμη, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, να βάλει «από την τσέπη της» το ποσό των 27 εκατ. ευρώ και τα  υπόλοιπα 23 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Δεδομένου ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων Βιομηχανικών Πάρκων δεν έχει μπει ούτε καν ένα καρφί τα τελευταία 50 χρόνια και μόνον το γεγονός, ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στις ΒΙΠΕ, αποτελεί «είδηση». Προκειμένου όμως αυτά να μετασχηματιστούν και σε «καλή» είδηση για τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, το επενδυτικό πλάνο, πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.»

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θέλει να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες υποδομές οι οποίες έχουν φτάσει κοντά στο τέλος της ζωής τους και θεωρείται  αναγκαίο να αντικατασταθούν. Να σημειωθεί ότι σήμερα η διοίκηση θα προχωρήσει σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για το επενδυτικό της πλάνο.

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) εκπροσωπεί 22 τοπικούς συνδέσμους που έχουν μέλη 2000 εταιρείες που βρίσκονται εντός των ΒΙΠΕ και φαίνεται να κατανοούν ότι οι επενδύσεις θα γίνουν αφού οι ίδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται για είδηση.  Παράλληλα όμως φαίνεται ότι την ίδια στιγμή αυτή η είδηση δεν θεωρείται «καλή» , διότι προφανώς στο τέλος ο διαχειριστής, δηλαδή η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, θα τους ζητήσει χρήματα  – ή αλλιώς μία συμμετοχή.

Τέτοια παραδείγματα άλλωστε έχουμε και άλλα, όπως πχ όταν σε μια πολυκατοικία αποφασίζεται να αλλαχθεί ο ανελκυστήρας διότι έχει εξαντλήσει το χρόνο ζωής του και απαιτείται η εγκατάσταση νέου και γίνεται η κατανομή του κόστους ανά ιδιοκτήτη.

Οι επιχειρήσεις που φιλοξενούνται σε μια ΒΙΠΕ είναι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, το οποίο απέκτησαν με προνομοιακούς όρους και συγκεκριμένους όρους, όπου και πληρώνουν  κοινόχρηστα στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη (αρχικά) και λειτουργικότητα (στην πορεία) των βιομηχανικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια μέλη της ΠΑΣΕΒΙΠΕ είχαν εκδηλώσει «αντάρτικο» με αφορμή της δαπάνες διαχείρισης, ενώ κάποιοι, για δεκαετίες, δεν πλήρωναν ότι τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να εισπράξει τις οφειλές.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ σε ανακοίνωση θέτει ανοιχτά οκτώ ερωτήματα για την επενδυτική πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και το τελευταίο ερώτημα αφορά κυρίως τη  δική τους συμμετοχή. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι «αναφορικά με τη συντήρηση των υποδομών που θα δημιουργηθούν, πώς θα διασφαλιστεί ότι η σχετική επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε επίπεδο κοινοχρήστων, θα είναι αναλογική , δίκαιη και διαφανής σε αντιδιαστολή με τη σημερινή επιβάρυνση που χαρακτηρίζεται από τα μέλη μας εξωφρενική;»