Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προκήρυξη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, της πρώτης μεγάλης δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα παραπάνω ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκδήλωση της Περιφέρειας «Επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία – Αποτελέσματα και οφέλη από την ολοκλήρωση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – Σχεδιασμός Δράσεων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027».

Ο ίδιος τόνισε ότι αμέσως μετά, ο στόχος της Περιφέρειας είναι να εξειδικευτούν όλες οι υπόλοιπες δράσεις που εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο και αφορούν σε start up επιχειρήσεις, στη διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, αλλά και την ανάπτυξη και αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν διασφαλιστεί πόροι περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με τους πόρους από τα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να πιάσουν τόπο, να πετύχουμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάσει σε κάθε σπίτι, αλλά και σε κάθε επιχείρηση» πρόσθεσε.

Όπως, άλλωστε, τόνισε, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουν διασφαλιστεί 190 εκατομμύρια ευρώ για:

-Την ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς.

-Την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις.

-Την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και φυσικά για τους πολίτες και τους φορείς.

-Την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση των κονδυλίων στην ΕΕ. «Καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το νέο εταιρικό σύμφωνο περιφερειακής ανάπτυξης και οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι μόνο με το ΕΣΠΑ 21-27 είναι 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 20,9 προέρχονται από την ενωσιακή συμμετοχή και 5,3 δισεκατομμύρια είναι η εθνική συνεισφορά» πρόσθεσε.

 

Δ. Σκάλκος: Το ΕΣΠΑ είναι σαν τους κρίκους μιας αλυσίδας

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος παρομοίασε το ΕΣΠΑ με τους κρίκους μιας αλυσίδας και τόνισε ότι αν ένας κρίκος δε βρεθεί στη θέση του μπορεί η αλυσίδα να καταρρεύσει. «Το 2023 είναι ένα κρίσιμο έτος γιατί είναι μεταβατικό στάδιο, είναι το έτος που πρέπει να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η τρέχουσα προγραμματική περίοδος 2014-2020 χωρίς την παραμικρή απώλεια πόρων και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των νέων προγραμμάτων μέσω νέων προσκλήσεων» είπε. Με αφορμή, άλλωστε, την αναφορά του Περιφερειάρχη στην πρώτη δράση σημείωσε ότι θα ήταν καλό να «τρέξουν» εντός το 2023 όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις είναι εφικτό και να ενεργοποιηθεί πλήρως και το νέο ΕΣΠΑ ώστε να υπάρχει μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και οι επιχειρηματίες να μπορούν να διαλέξουν αυτά που τους ταιριάζουν.

Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέγραψε το τελευταίο έτος 16 θέσεις ανόδου στο επιχειρηματικό περιβάλλον ανάμεσα σε 81 κράτη όπως τα μετρά το Economist Intelligence Unit, σημείωσε την τρίτη δυναμικότερη ανάκαμψη στο πλαίσιο της ΕΕ, κατέγραψε το 2023 τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους από το 2019, καταγράφει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων για τα τελευταία 31 χρόνια, οι εξαγωγές έχουν δεκαπλασιαστεί με έτος βάσης το 2010, η χώρα μας καταγράφει τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας με βάση το 2010 και προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο.

Για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είπε ότι τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη τριάδα της ευρωπαϊκής κατάταξης στην απορρόφηση ενώ για το νέο ΕΣΠΑ εκτίμησε ότι θα φέρει στην οικονομία 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας και θα συμβάλει με μεγέθυνση της οικονομίας κατά 62,9 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2035.

 

Κ. Νιάφας: Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της χώρας

 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Νιάφας, μιλώντας στην εκδήλωση επισήμανε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μια από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της χώρας ενώ στον πρόσφατο δημοσιευμένο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και γενικής διεύθυνσης περιφερειακής πολιτικής βρίσκεται στην δεύτερη θέση πανελλαδικά μετά την περιφέρεια Αττικής και παρουσιάζει ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σημείωσε ακόμη ότι το νέο ΕΣΠΑ επιδιώκει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ωφεληθούν από το ψηφιακό άλμα της οικονομίας για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της έρευνας για ψηφιακές τεχνολογίες.