Εθνικές εκλογές 2019
εκλογές
Εθνικές εκλογές 2019
εκλογές
Πηγή Εικόνας: Εκλογές - element5 digital στο pexels

Στις κάλπες βρέθηκαν χθες Κυριακή 2 Απριλίου οι Πολιτικοί Μηχανικοί της χώρας και τα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν δούμε τα ποσοστά των μεγαλύτερων παρατάξεων που έχουν και κομματική αναφορά.

Στην πρώτη πανελλαδική κάλπη μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ τα αποτελέσματα στο 94% της επικράτειας, μέχρι στιγμής, είναι, για τις πρώτες 4 παρατάξεις:

ΔΚΜ (ΝΔ) : 40,1

ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ) : 20,2

ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) : 14,8

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΚΚΕ) : 12,3

Με βάση τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, παρατηρείται ότι όλες οι κομματικές παρατάξεις αύξησαν τη δύναμή τους από τις προηγούμενες εκλογές στο σύλλογο, κυρίως γιατί δεν κατέβηκαν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη αύξηση της ΔΚΜ (περίπου 7 μονάδων) από τις τελευταίες εκλογές, καθώς η «γαλάζια» παράταξη είχε την προεδρία του ΣΠΜΕ τα τελευταία χρόνια, την προεδρία στο ΤΕΕ και την κυβέρνηση. Οπότε οι Πολιτικοί Μηχανικοί μάλλον επικροτούν τις πολιτικές επιλογές στον τεχνικό κλάδο, καθώς συνεχίζουν και ενισχύουν τους γαλάζιους υποψηφίους. Ενίσχυση και προτίμηση που φθάνει μέχρι double score από τον δεύτερο, που είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με Τρίτη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τέταρτη του ΚΚΕ…

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (του πολιτικού μηχανικού Αλέξη Τσίπρα) έκανε μεγάλη κινητοποίηση φέτος στις εκλογές του ΣΠΜΕ και μάλιστα στις εκλογικές διαδικασίες είχαν παρουσία και οι Φλαμπουράρης, Παπαδημούλης και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ηγεσίας του κόμματος. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση του ποσοστού (που ενσωματώνει φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, τις δυνάμεις Σπίρτζη κλπ), έμεινε τελικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τρίτη στα αποτελέσματα, πίσω από την παράταξη της ΔΗΣΥΜ που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ του (πολιτικού μηχανικού) Νίκου Ανδρουλάκη.

Στις εκλογές συμμετέχουν και άλλες μικρότερες παρατάξεις, χωρίς συγκεκριμένη κομματική αναφορά, που με τα αρχικά αποτελέσματα βρίσκονται κάτω του 7%. Τα αποτελέσματα στις εκλογές τέτοιων πανελλήνιων συλλόγων όπως του ΣΠΜΕ παίρνουν 3-4 ημέρες για να ολοκληρωθούν ώστε να εξεταστούν ενστάσεις κλπ, οπότε μέσα στην εβδομάδα λογικά θα υπάρχουν και τα τελικά αποτελέσματα.