Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Τρίτη, 28 Μαρτίου, πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους έξι δις ευρώ στο πλαίσιο της τέταρτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023. Η συναλλαγή ενιαίας δόσης εκτελέστηκε με τη συνεχή έκδοση του υφιστάμενου πράσινου ομολόγου που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2048.

Οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη συναλλαγή, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές.

Η Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει το 30% του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU με την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Με τη νέα συναλλαγή, ο συνολικός όγκος των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 42,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τα εν λόγω ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων που προβλέπονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) των κρατών μελών, τα οποία αποτελούν τους χάρτες πορείας για τις δαπάνες του NextGenerationEU. Το άθροισμα των επιλέξιμων δαπανών για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU στο πλαίσιο των ΣΑΑ των κρατών μελών ανέρχεται επί του παρόντος σε 187 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς εξακολουθούν να υποβάλλονται νέες αιτήσεις χρηματοδότησης.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμά μας για την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU καταδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στη βιωσιμότητα, και όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, έχει τύχει θερμής υποδοχής απ’ όλους τους παράγοντες της αγοράς, ενώ η χθεσινή συναλλαγή αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον».

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την προχθεσινή συναλλαγή, η Επιτροπή έχει ως τώρα συγκεντρώσει 39,4 δις ευρώ από τον συνολικό στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ήτοι το 49% του συνόλου. Απ’ αυτόν τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δις ευρώ, περίπου 70 δις ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και περίπου 10 δις ευρώ στο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία.

Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται λεπτομερής επισκόπηση των προγραμματισμένων συναλλαγών στο πλαίσιο της ενιαίας προσέγγισης χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2023.