Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιπλέον αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού οδεύει προς νέα προκήρυξη (η τρίτη) το ΣΔΙΤ για τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, περιοχή Νέο Φάληρο (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) το οποίο σε καθαρή παρούσα αξία εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ.

Για χθες ήταν προγραμματισμένο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, βάσει της δεύτερης προκήρυξης του έργου τέλη Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρξει συμμετοχή και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί εν νέου σε περίπου 10 μέρες.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας η οποία έχει προκηρύξει τον ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου – του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ), στοχεύει στην προσέλκυση από το εξωτερικό φορέων οι οποίοι έχουν αναπτύξει παρόμοια κέντρα και μένει να δούμε την τύχη που θα έχει η τρίτη προκήρυξη του έργου.

Υποχρεωτικά σε κάθε κοινοπραξία που θα διεκδικήσει το έργο θα πρέπει να συμμετέχει φορέας Καινοτομίας ο οποίος θα διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Επιθυμία των εμπνευστών του είναι το έργο αυτό να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του οικοσυστήματος της καινοτομίας με τη φιλοξενία σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, καινοτόμων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας.

Βάσει της δεύτερης προκήρυξης του Κέντρου Καινοτομίας το κόστος κατασκευής του με μέγιστο σενάριο δόμησης (41.000 τ.μ.), έχει υπολογιστεί στα 91 εκατ. προ ΦΠΑ και το κόστος επένδυσης στα 129 εκατ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδοτική συμβολή Δημοσίου, που αποτελεί επίσης κριτήριο για την ανάθεση της Σύμβασης, έχει οριστεί στα 18,750 εκατ. ευρώ.

Ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει να μελετήσει, κατασκευάσει, λειτουργήσει, διαχειριστεί το Κέντρο Καινοτομίας καταβάλλοντας οικονομικό αντάλλαγμα στο ελληνικό δημόσιο, εισπράττοντας έσοδα από τους μισθωτές.

Το εν λόγω ακίνητο προς αξιοποίηση καταλαμβάνει συνολική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.