Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα, το σχέδιο κανονισμού για μια «βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές» αερίων θερμοκηπίου (Net-Zero Industry Act) – ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παραγωγή καθαρών τεχνολογιών.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και θα καταστήσει το ενεργειακό μας σύστημα πιο ασφαλές και βιώσιμο. Στόχος είναι η συνολική παραγωγική ικανότητα καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ να προσεγγίσει ή να καλύψει τουλάχιστον το 40% των αναγκών της ΕΕ έως το 2030. Αυτό θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον για μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ο νόμος Net-Zero Industry Act θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες στους κρίσιμους τομείς για να φτάσουμε σε μηδενικούς ρύπους έως το 2050».

 

Η προτεινόμενη νομοθεσία θέτει σε προτεραιότητα τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτές περιλαμβάνουν: ηλιακά φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολική και υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια, μπαταρίες και αποθήκευση, αντλίες θερμότητας και γεωθερμική ενέργεια, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμου, βιοαέριο/βιομεθάνιο, δέσμευση άνθρακα, χρήση και αποθήκευση και τεχνολογίες δικτύου, τεχνολογίες βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων και προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές διεργασίες με ελάχιστα απόβλητα από τον κύκλο του καυσίμου.

 

«Οι καθαρές τεχνολογίες μηδενικών ρύπων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Η καθαρή τεχνολογία είναι μια ακμάζουσα αγορά και όσο περισσότερο ενισχύουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, τόσο περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη. Η Τράπεζα Υδρογόνου θα επιδιώξει να κλείσει το τρέχον επενδυτικό κενό στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοπορία της σε αυτήν την κρίσιμη τεχνολογία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς.

 

Μεταξύ άλλων, ο νόμος Net-Zero Industry Act θα βελτιώσει τις συνθήκες για επενδύσεις σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, απλοποιώντας τις διαδικασίες χορήγησης αδειών. Επίσης, ο νόμος εισάγει νέα μέτρα για να διασφαλίσει ότι υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υποστηρίζει την παραγωγή τεχνολογιών net-zero στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ακαδημιών Net-Zero Industry, με την υποστήριξη και την επίβλεψη της πλατφόρμας Net-Zero Europe. Αυτά θα συμβάλουν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας σε αυτούς τους βασικούς τομείς.

 

Ο προτεινόμενος κανονισμός πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ πριν από την έγκρισή του και την έναρξη ισχύος του.