Την χρηματοδότηση κατασκευής δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε σύσκεψη με φορείς της Περιφέρειας και στελέχη του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδος. Τα δύο έργα ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας θα γίνουν οπωσδήποτε. Η ένταξή τους θα γίνει άμεσα και η χρηματοδότησή τους θα εξασφαλιστεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Η σύσκεψη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Βουλευτή Εύβοιας, Θανάση Σεμπίλη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος και Δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη, του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Λαμιέων, Θύμιου Καραΐσκου και της Δημάρχου Χαλκιδέων, Ελένης Βάκα.

Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι εξής δηλώσεις

-Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, παρόντος του Βουλευτή Ευβοίας, κ. Θανάση Σεμπίλη. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την πολύ ισχυρή βούληση ένταξης δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με δημόσια χρηματοδότηση στη Στερεά Ελλάδα, των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Λαμίας και Χαλκίδας. Είναι μια απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα και προς τούτο θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ούτως ώστε αυτό να γίνει σύντομα πράξη».

-Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος: «Με μεγάλη χαρά συναντήσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, ο οποίος άκουσε το δίκαιο αίτημά μας και ανταποκρίθηκε θετικά με την παρέμβασή του για να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στην ένταξη των δύο μεγάλων έργων που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και είμαστε δίπλα στον Υπουργό και στο Υπουργείο για οποιαδήποτε συνεργασία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας».

-Ελένη Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων: Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Υπουργό, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη γιατί σήμερα επιτέλους έδειξε ένα φως στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο της Χαλκίδας αυτή τη στιγμή. Διότι αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα πανελλαδικά ίσως. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους ετησίως απορριμμάτων χωρίς να είχαμε διέξοδο με την ένταξη της ΜΕΑ ΧΥΤΥ Χαλκίδας. Σήμερα λοιπόν ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι με την έκδοση της ΑΕΠΟ θα φροντίσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση η ΜΕΑ -ΧΥΤΥ Χαλκίδας, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για να λύσουμε το πρόβλημά μας».

-Θύμιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Λαμιέων: «Σήμερα στη συνάντηση ουσίας και εργασίας που είχαμε με τον Υπουργό, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, φάνηκε καθαρά πόσο πρακτικός άνθρωπος είναι ο Υπουργός, ο οποίος μπορεί όταν έχει την πολιτική βούληση και θέληση να βοηθήσει τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων να λύσει το πρόβλημα. Και βαίνουμε προς τη λύση ενός προβλήματος το οποίο είναι χρόνιο για το φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Δεσμεύτηκε ο Υπουργός και έδειξε ότι έχει τα αντανακλαστικά και τη βούληση αυτή να ξεπεράσει διάφορες υπηρεσιακές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να είναι εσφαλμένες ή μπορεί να είναι ορθές, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, όπως είπε, ώστε να γίνει η ένταξη των δύο μεγάλων έργων, τα οποία είναι αναγκαία για τη διαχείριση των αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας. Θέλω να τον ευχαριστήσω ειλικρινά από τη καρδιά μου που είχε τη θέληση και τη βούληση να σταθεί στο πρόβλημα με γενναιότητα, με παρρησία και με αποτελεσματικότητα για να είμαστε εδώ να μιλάμε σήμερα για μία λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους μας».