Πηγή Εικόνας: https://www.augmenta.ag/#

Η Augmenta Agriculture Technologies ανακοίνωσε την εξαγορά της από τη CNH Industrial, μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών. Με αυτή την εξαγορά η Augmenta θα επιταχύνει την ανάπτυξή της και θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τις υπερσύγχρονες δυνατότητες αντίληψης και αυτοματισμού της, να διευρύνει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια αγορά και να αυξήσει τον αντίκτυπό της σε χιλιάδες αγροκτήματα.

Η Augmenta δημιουργήθηκε με το όραμα να αλλάξει τη γεωργία μέσω της αυτοματοποίησης και της αυτονομίας. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο των εργασιών της τους αγρότες, τους έδωσε παγκοσμίως τη δυνατότητα να αξιοποιούν στο έπακρο κάθε τους στρέμμα και με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον.

Με αυτή την εξαγορά, η Augmenta θα ενισχύσει τον αντίκτυπό της, ενώ η CNH Industrial θα προσφέρει εξελιγμένη τεχνολογία με απρόσκοπτο τρόπο στους πελάτες της μέσω του κλάδου της για τον αυτοματισμό εισροών σε χωράφια.

Στρατηγικοί συνεργάτες, ενωμένοι με τον ίδιο σκοπό

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείρηση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven. Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

«Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουμε μέρος της CNH Industrial και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες κάθε μεγέθους και για το περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Augmenta. «Η υπερσύγχρονη τεχνολογική αγρονομική αντίληψη σε συνδυασμό με τον υψηλής ποιότητας γεωργικό και τεχνολογικό εξοπλισμό της CNH Industrial θα δώσει ένα πλεονέκτημα στους αγρότες στις καθημερινές γεωργικές πρακτικές τους, το οποίο θα προσφέρει αυξημένες απόδοσεις, ακρίβεια στις εφαρμογές τους και κερδοφορία».

Η CNH Industrial εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Augmenta Holding SAS έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ελληνική startup θα ενσωματωθεί στρατηγικά στη Raven ως μέρος των τεχνολογικών προϊόντων γεωργίας ακριβείας της εταιρείας. Η Augmenta θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της και θα επενδύσει στρατηγικά στην τοποθεσία της στην Αθήνα, ως κόμβος καινοτομίας.

«Η συνεργασία μας με την Augmenta έχει ήδη αποφέρει πολλά οφέλη στις δραστηριότητες των πελατών μας. Αυτό που άρχισε ως μια μικρή επένδυση με βάση τις δυνατότητες της ομάδας της, τώρα κορυφώνεται με την προσθήκη αυτής της αποδεδειγμένα άριστης τεχνολογίας απευθείας στα προϊόντα που προσφέρουμε», δήλωσε ο Derek Neilson, Πρόεδρος του γεωργικού κλάδου της CNH Industrial. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον γεωργικό τομέα μας, η οποία θα υποστηρίξει περαιτέρω τους αντιπροσώπους μας καθώς ο εξοπλισμός μας θα διαφοροποιείται μέσω μίας τεχνολογίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

«Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουμε μέρος της CNH Industrial και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες κάθε μεγέθους και για το περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Augmenta. «Η υπερσύγχρονη τεχνολογική αγρονομική αντίληψη σε συνδυασμό με τον υψηλής ποιότητας γεωργικό και τεχνολογικό εξοπλισμό της CNH Industrial θα δώσει ένα πλεονέκτημα στους αγρότες στις καθημερινές γεωργικές πρακτικές τους, το οποίο θα προσφέρει αυξημένες αποδόσεις, ακρίβεια στις εφαρμογές τους και κερδοφορία».

«Η τεχνολογία της Augmenta θα επιταχύνει ευρύτερα την ανάπτυξη των ‘Sense & Act’ προϊόντων μας ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Parag Garg, Chief Digital Product Officer.

Οι Sense & Act  εργασίες βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες κατά τις διαδικασίες των ψεκασμών, όπου εφαρμόζονται λύσεις προστασίας για τις καλλιέργειες τόσο πριν όσο και μετά τη συγκομιδή. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στα μηχανήματα τη δυνατότητα για επιλεκτικό ψεκασμό, κατευθύνοντας και ρυθμίζοντας με ακρίβεια τον όγκο του ψεκασμού.

Η τεχνολογική λύση της Augmenta σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος πολυφασματικών καμερών και ενός λογισμικού το οποίο παρακολουθεί το περιβάλλον λειτουργίας των γεωργικών μηχανημάτων και δρα απευθείας μέσω αυτών. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η απόδοση παραγωγής για τους πελάτες μας, ενισχύεται η αειφορία με την εξάλειψη της περιττής χρήσης χημικών και λιπασμάτων και, το πιο σημαντικό, μειώνεται ο χρόνος εφαρμογής, ο κόπος και το κόστος επένδυσης για εισροές. Η μεγαλύτερη αξία αυτής της τεχνολογίας είναι η εξοικονόμηση στα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα, τους ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών και τα λιπάσματα.

Πλέον των δύο εταιρειών, χαρούμενοι με το deal είναι και οι επενδυτές του ελληνικού venture capital fund που στήριξαν την Augmenta. Η Marathon Venture Capital υπήρξε ο αρχικός και μεγαλύτερος επενδυτής στην Augmenta. Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η Marathon επιστρέφει στους επενδυτές της το σύνολο του πρώτου της fund για δεύτερη φορά. «Στην Marathon, πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Augmenta από την CNH ανοίγει νέους δρόμους: Δύο νέοι αγρότες και μηχανικοί, ξεκινώντας από ένα χωράφι στον Βόλο, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά και να αλλάξουν τον κόσμο», σχολιάζει η Principal της Marathon Venture Capital Θάλεια Μισαηλίδου

Σχετικά με την Augmenta

Η Augmenta είναι ο δημιουργός του καινοτόμου συστήματος διαφοροποιημένης εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων (VRA) σε πραγματικό χρόνο, το οποίο είναι συμβατό με τις περισσότερες μάρκες λιπασματοδιανομέων και ψεκαστικών μηχανημάτων, προσφέροντας πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών στον αγρό. Η παρουσία της αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο και περιλαμβάνει χώρες σε Ευρώπη, ΚΑΚ, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Αυστραλία. Το όραμα της Augmenta είναι να βοηθήσει στην αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης και μέσω της ορθής διανομής των εισροών στο χωράφι, να επωφελήσει τόσο τους αγρότες όσο και το περιβάλλον. Ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, προσφέρει στους αγρότες μια εύκολη λύση για τον απόλυτο έλεγχο των εισροών τους, τη βιώσιμη καλλιέργεια και τη διασφάλιση ή ακόμη και την αύξηση των αποδόσεων.

Με βάση το ντιλ η Augmenta θα δραστηριοποιείται κάτω από την επωνυμία της Raven, ως μέρος των προϊόντων τεχνολογίας ακριβείας μας. Θα διατηρήσει τους υφιστάμενους εργαζόμενους της και τα γραφεία της στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής ολοκλήρωσης των συνήθων όρων κλεισίματος και της λήψης των ρυθμιστικών εγκρίσεων.