Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τον υπό κατασκευή Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Αιγάλεω. Η επιλεγείσα θέση του έργου χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης περίπου 19 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των Λ. Κηφισού και των οδών Αγ. Άννης και Σαλαμινίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Το οικόπεδο όπου χωροθετείται το έργο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αιγάλεω.

Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα ανέρχεται στους 400 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, στους 50 τόνους για τα ογκώδη απορρίμματα και στους 35 τόνους για τα πράσινα απορρίμματα.

Στον νέο ΣΜΑ στον Ελαιώνα θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ συλλογής, στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν σύμμεικτα απορρίμματα από τις γειτονιές. Κάθε φορά που ένα κοντέινερ θα γεμίζει, θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η «επίσκεψη» στον ΧΥΤΥ εκατοντάδων απορριμματοφόρων, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ προβλέπεται η υλοποίηση έργων πρασίνου, με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021 και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες.

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γ. Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, Κ. Μνηματίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο εντάσσεται στη βασική υποδομή του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με προϋπολογισμό ύψους 13.440.366,39 ευρώ και κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ.

Κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο κατασκευής, ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη σημασία του έργου που αναμένεται να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου μετά από χρόνια απραξίας.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]