Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν η MYTILINEOS και η Centrica.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο PPA από ηλιακή ενέργεια μεταξύ των MYTILINEOS, Vodafone και Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προηγούμενου έτους για την παροχή 109 GWh «πράσινης» ενέργειας και συνολικά ένα από τα μεγαλύτερα που υπογράφονται στην Ευρώπη. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο Νόρφολκ, το Νότιγχαμσαϊρ, το Στάφορντσαϊρ, το Μπάκιγχαμσαϊρ και το Ντόρσετ και έχουν συνολική ισχύ 232 MW. Όλα τα έργα αναπτύχθηκαν και βρίσκονται υπό κατασκευή από τη MYTILINEOS, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τους αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς και κατά το 1ο τρίμηνο του 2024.

Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 216 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 53.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως – το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 31.400 αυτοκινήτων από τους δρόμους, συνδράμοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτήν την δεύτερη συναλλαγή με την Vodafone, που αποδεικνύει έτι περαιτέρω την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τόσο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιιλείου για ενεργειακή αυτονομία. Ταυτόχρονα, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ορόσημο για το μεγαλυτερο «πράσινο» PPA στη χώρα τόσο ως developers, όσο και ως παραγωγοί ενέργειας.»

Ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essam υπογράμμισε: «Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε ότι πρέπει να συνεργαστούμε – ως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία – για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η σημερινή ανακοίνωση διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών μας αναγκών, για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια, θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαίρομαι που η Vodafone βοηθά στην πρόοδο της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας και υποστηρίζει την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει επίσης στη Vodafone UK να παρέχει σταθερότητα τιμών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους μηδενικών καθαρών εκπομπών μέχρι το 2027.»

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]