Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία προβλέπει ότι ως το 2030 θα έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την παρουσίαση του που έγινε σήμερα στην Κοζάνη, σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Σύμφωνα με όσα είπαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Οι άλλοι τρεις άξονες αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.

 

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe.

 

Τα κονδύλια για αυτόν τον άξονα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

 

Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή.

 

Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 και ο ανισόπεδος κόμβος της Δεσκάτης, η νέα Επαρχιακή Οδός Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, που περιλαμβάνει τη Σήραγγα Κλεισούρας, η κάθετη σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό και νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καλαμπάκας και Κοζάνης.

 

Για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετρά 74 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των αρδευόμενων εκτάσεων, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάσταση νεότερων ενεργειακών υποδομών.

 

Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η αντικατάσταση με φυσικό αέριο υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στη Φλώρινα, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου, η ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου για την άρδευση 75.000 στρεμμάτων, η περάτωση των αρδευτικών δικτύων της Τριανταφυλλιάς για την αξιοποίηση έκτασης 18.000 στρεμμάτων και η ύδρευση της Φλώρινας από το ομώνυμο φράγμα.

 

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, το αναπτυξιακό πλάνο ενσωματώνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της φοιτητικής ζωής, έργα για τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

 

Στα 144 έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 636 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, η αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Κοζάνης (όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα), Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Φλώρινας, και η αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαμαρίνας.

 

Στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία του 2030 μίλησαν επίσης, κατά σειρά, ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία Χρίστος Δήμας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Την παρουσίαση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και προλόγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.