Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου, έναντι 31 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου Ανδρέας Λεντάκης στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Πυρκάλ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα η υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου, στο οποίο θα μεταφερθούν 9 υπουργεία και άλλοι φορείς του δημοσίου, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ενώ το κόστος της κατασκευής του θα βαρύνει τον ιδιώτη. Εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο έκτασης 154.797 τ.μ. φιλοξενεί από το 1874 το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών της Πυρκάλ, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).

Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ του υπουργείου Οικονομικών υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση.

Βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στη μισή περίπου έκταση του ακινήτου να γίνει το κυβερνητικό πάρκο. Η υπόλοιπη θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Τα υπουργεία που πρόκειται να μεταφερθούν είναι τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα μεταφερθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σήμερα τα προαναφερόμενα υπουργεία στεγάζονται σε χώρους μισθωμένους από το Δημόσιο (107 κτήρια) και άλλα σε ιδιόκτητα ακίνητά του (20), διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο για το οποίο καταγράφονται και ενστάσεις, μεταξύ άλλων, για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα υποστεί η περιοχή, υποδεχόμενη καθημερινά περί τους 14 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους και έναν αριθμό πολιτών, καθώς και για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των δημοσίων υπηρεσιών από τον υπόλοιπο αστικό ιστό, χωρίς ειδική μελέτη.