Πηγή Εικόνας: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αύξηση των προκρατήσεων για το 2023 για την Κεντρική Μακεδονία διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Salon des Vacances», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το Βέλγιο κατατάσσεται στην όγδοη θέση εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Παράλληλα, έρευνα της διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης έδειξε ότι, παρά την ενεργειακή κρίση, οι Βέλγοι εξακολουθούν να ταξιδεύουν και προγραμματίζουν τις διακοπές τους με κριτήρια το κόστος του ταξιδιού (55%), τον καιρό (43%) και τη φυσική ομορφιά του προορισμού (38%). Στην επιλογή του προορισμού, το 22% των επιλογών συνδέεται με τη γαστρονομία και το 21% με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, με βάση πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «ΤUI Belgium», ένας στους δύο Βέλγους είναι βέβαιο ότι θα πάει διακοπές το 2023, ενώ το 59% δήλωσε ότι θα πάει ακόμη και δύο ή περισσότερες φορές διακοπές το χρόνο. Η μέση δαπάνη ανά άτομο για αεροπορικό ταξίδι ανέρχεται σε 1.330 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2019. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις και μάλιστα έχουν ισχυρότερες πωλήσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Piet Demeyere, υπεύθυνο επικοινωνίας της TUI.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος τόνισε ότι η αγορά του Βελγίου είναι πολύ σημαντική για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς υπάρχουν απευθείας πτήσεις που διασυνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις Βρυξέλλες όλο τον χρόνο. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι Βέλγοι τουρίστες θεωρούνται από τους πιο ποιοτικούς Ευρωπαίους επισκέπτες για έναν προορισμό, δαπανώντας αναλογικά ένα πολύ μεγάλο ποσό για τις διακοπές τους.