Με «σταθερά»  τιμολόγια  παρακολουθούν  τα νοικοκυριά  την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης με την τιμή του φυσικού αερίου  να παραμείνει κάτω από τα 60 ευρώ ανά MWh .Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του TTF έκλεισε στα 55 ευρώ ανά MWh  ενώ  η χονδρεμπορική τιμή για σήμερα  Δευτέρα 30 Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο κατά 38,8% στα 226,36 ευρώ ανά MWh.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει την επιδότηση  των τιμολογίων ρεύματος η οποία θα ανέλθει στα 40 ευρώ ανά Mwh ή 0,040 ανα KWh , η οποία  να σημειωθεί είναι χαμηλότερη κρατική επιδότηση των τελευταίων  έξι μηνών διότι οι προμηθευτές μείωσαν έως 90% τις τιμές χρέωσης των τιμολογίων ρεύματος του Φεβρουαρίου σε σχέση με του Ιανουαρίου.

Βέβαια οι γενναίες μειώσεις των προμηθευτών δεν πάνε πιο κάτω  δηλαδή στα  νοικοκυριά  αφού  το κράτος  μειώνει τη δική του συμμετοχή σε επίπεδο  επιδότησης  και το τιμολόγιο παραμένει αμετάβλητο για τα νοικοκυριά.

Πάντως μετά  την κρατική επιδότηση το τιμολόγιο  Γ1 της  ΔΕΗ  αναμένεται  να διατηρηθεί στα 0,159 λεπτά  ανά KWh .Πρόκειται  για ανταγωνιστική  τιμή  όταν 15 εμπορικά  προγράμματα προμηθευτών  έχουν  υψηλότερη  τελική τιμή  μετά  την επιδότηση. Μόλις  δύο προγράμματα εμφανίζουν  χαμηλότερη  τιμή  από το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Πιο  αναλυτικά στα ΕΛΤΑ μετά  την επιδότηση των 40 ευρώ ανά MWh  ή 4 λεπτά  η τελική τιμή χρέωσης πέφτει στα 0,220 λεπτά ανά KWh. H ΗΡΩΝ με βάση τα εμπορικά προγράμματα που διαθέτει στην αγορά μετά την επιδότηση  οι τιμές ανά Kwh  θα  κυμανθούν από 0,130 έως 0,219 λεπτά.

Η εταιρεία Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμολόγιο από 0,220 έως 0,230 ανά KWh. H ELIN Energy  από 0,145 έως 0,185, η ELPEDISON  διαθέτει  ευρεία γκάμα προγραμμάτων και η τελική τιμή κυμαίνεται από 0,105 έως 295 λεπτά ανα KWh , η NRG από 0,180 έως 0,216 , η PROTERGIA από 0,208 έως 225 λεπτά  ανά KWh , H  ΖΕΝΙΘ από 0,154  έως 0,160 λεπτά  ανά KWh.

Η ΔΕΗ προσφέρει χαμηλό τιμολόγιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό  και δεν χρειάζεται  να μπαίνουν  στον πειρασμό  τα εκατομμύρια των πελατών της να μετακινηθούν σε άλλο προμηθευτή.

Να σημειωθεί ότι στην αγορά  υπάρχουν κάποια προγράμματα με χαμηλότερη  τιμή  αλλά τα νοικοκυριά  επιλέγουν  την σταθερότητα  του παρόχου της ΔΕΗ  καθώς η μετακίνηση ανά μήνα από τον έναν πάροχο στον  άλλο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι διαφορές  είναι μικρές  και δεν διαμορφώνουν κάτι   ουσιαστικό στο  τελικό τιμολόγιο.