Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, οι ζάντες και η αεροδυναμική ροή τους επηρεάζουν τη συνολική απόδοση σε ποσοστό που φτάνει και το 30%. Μία εξελιγμένη τεχνολογία αεροδυναμικής ζάντας της BMW κάνει το ντεμπούτο της στο BMW iX3. Ο νέος συνδυασμός αλουμινένιας ζάντας και εξατομικευμένων ένθετων ολοκληρώνει τον αποδοτικό χαρακτήρα του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού Sport Activity Vehicle (SAV) της πολυτελούς γερμανικής μάρκας.

Πέραν της μείωσης της αντίστασης του αέρα κατά 5% περίπου συγκριτικά με μία συμβατική X3, οι νέες αεροδυναμικές ζάντες (Aerodynamic Wheels) είναι αποδοτικότερες αλλά και ελαφρύτερες από τις προηγούμενες. Χάρη στη βέλτιστη ροή αέρα γύρω από τους θόλους των τροχών, οι ζάντες είναι 15% ελαφρύτερες από την προηγούμενη γενιά αεροδυναμικών εκδόσεων.

Τα πλεονεκτήματά τους από απόψεως αεροδυναμικής απόδοσης και βάρους συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το BMW iX3 κατά 2% επιπλέον στον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών WLTP -που ισοδυναμεί με 0,4 kWh/100 χλμ. -και επομένως αυξάνουν την αυτονομία του οχήματος κατά 10 χλμ.

Οι αεροδυναμικές ζάντες συνδυάζουν την ελαφριά δομή και τη μειωμένη αντίσταση του αέρα με τη σπορ κομψότητα μιας αλουμινένιας ζάντας με ακτίνες σχήματος V. Οι διαστάσεις της ζάντας διασφαλίζουν ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται σε όλες τις προκλήσεις της σπορ οδήγησης. Ένθετα με φινίρισμα υψηλής ποιότητας λειτουργούν ως αεροδυναμικά βοηθήματα. Αυτή η νέα στρατηγική εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση βάρους.

Επιπλέον, για την κατασκευή της νέας ζάντας χρησιμοποιείται λιγότερο υλικό σε σχέση με την προκάτοχό της κάτι που συνεισφέρει στη μείωση των μη αναρτώμενων μαζών. Αυτό βελτιώνει τόσο τη δυναμική συμπεριφορά όσο και την απόδοση. Επιπλέον, το μίγμα υλικών συμβάλλει στην οικονομία φυσικών πόρων, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την παραγωγή ειδικών εκδόσεων ζαντών με βελτιστοποιημένη αεροδυναμική.