Tikun Europe - εγκαίνια στα Εξαμίλια Κορίνθου
Tikun Europe - εγκαίνια στα Εξαμίλια Κορίνθου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πραγματοποιήθηκαν χθες στα Εξαμίλια Κορίνθου, τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, της Tikun Europe, θυγατρικής της εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων Tikun Olam.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, όχι μόνο για την Ticun Olam και την επένδυση στην Κόρινθο, αλλά και επειδή ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα: «Ένας δρόμος για την παροχή στους Έλληνες ασθενείς, των προϊόντων της φαρμακευτικής καννάβεως – ένα προϊόν που έχει μία δύσκολη ιστορία λόγω της ναρκωτικής φύσης του. Αλλά και ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, κι έτσι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο και τα άλλα εργοστάσια που θα έρθουν, πάνω σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ευχαρίστησε από το βήμα όλους όσοι βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση φαρμακευτικής καννάβεως, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκε να δουλέψουν πάρα πολλοί άνθρωποι για ένα μακρόχρονο χρονικό διάστημα. Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, οι οποίες όπως είπε «είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε και θα γίνουν ακόμη στενότερες τα χρόνια που έρχονται».

«Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τις επενδύσεις στη χώρα μας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Το ότι η Τikum Olam επιλέγει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός και μία μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του αναγνώρισε δημόσια στον Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα και είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης. Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική. «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνησή μας έχει κάνει νομοθετικά όσα περισσότερα μπορεί για να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο Νίκος Καρανίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του που μια ιδέα έγινε πράξη. «Μιλάμε για ένα παρεξηγημένο φυτό, την κάνναβη, το οποίο σήμερα έχει αναλάβει να το προχωρήσει μπροστά ένας παρεξηγημένος υπουργός, ο κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης και αυτή τη στιγμή να μιλάω εγώ, που είμαι επίσης παρεξηγημένος από πολύ κόσμο. Ελπίζω η πορεία να ξεπεράσει όλα αυτά που δημιουργούν προβλήματα, όπως είναι η άγνοια και ο φόβος» τόνισε.

Ο υφυπουργός Έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, σε σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε σημαντική ημέρα τη σημερινή για την Κορινθία, για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για όσους ασθενείς επωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης. Όπως είπε, η επένδυση της Tikun, που εξειδικεύεται στο να καλλιεργεί, επεξεργάζεται και εμπορεύεται φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη, είναι υψηλής έντασης γνώσης και έχει ήδη δημιουργήσει στον τόπο μας εκατοντάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Εστιάζοντας στην επένδυση, ο Νίκος Μπέης, διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe, τόνισε ότι σήμερα, μετά από πέντε χρόνια συλλογικής προσπάθειας, εγκαινιάζεται το πρώτο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη – και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα εργοστάσια παγκοσμίως. «Η σημερινή ημέρα είναι σταθμός για την εταιρεία αλλά και για την χώρα, η οποία τίθεται στο επίκεντρο των εξελίξεων της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης, μιας αγοράς ραγδαίως εξελισσόμενης, πο μέσα από τις επενδύσεις που προσελκύει δημιουργεί τεχνογνωσία, νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο της χώρας» σημείωσε. Τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, θα αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέη, η επένδυση ξεπέρασε τα  40 εκατ. ευρώ σε μια ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει έκταση 21.000 τ.μ. από υβριδικά θερμοκήπια τελευταίας τεχνολογίας, καθώς επίσης και πρότυπη φαρμακευτική μονάδα επιφάνειας 3.0000 τ.μ., με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Η χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον κ. Μπέη, ήταν πολύ σημαντική. «Ολοκληρώσαμε την επένδυση, πήραμε άδεια λειτουργίας, αναπτύξαμε και κυκλοφορήσαμε στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένες σειρές συμπληρωμάτων διατροφής κανναβιδιόλης/CBD». Επίσης υπεγράφησαν δύο στρατηγικές συνεργασίες  με τις φαρμακευτικές εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ και LAVIPHARM οι οποίες έχουν αναλάβει τη διανομή και εμπορία των συνολικά 12 κωδικών στην Ελλάδα. Το 2023, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι  επίσης μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία και συγκεκριμένα μια χρονιά παραγωγής, αδειοδότησης και διάθεσης των καινοτόμων προϊόντων της στους ασθενείς.