Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, επισήμανε η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μαρία Όλσον, μιλώντας στη δεξίωση που παρέθεσε εχθές το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τη νέα χρονιά, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Θεσσαλονίκη, με τη στήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, της πρεσβείας και του προξενείου μας, θα αναπτυχθεί ως επενδυτικός προορισμός για τις αμερικανικές εταιρείες, ιδιαίτερα δε εκείνες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της τεχνολογίας και της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

«Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικές νέες επενδύσεις, με αμερικανικές εταιρείες να πρωτοστατούν, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κέντρων της Pfizer και της Chubb, της συνεχούς και εντυπωσιακής ανάπτυξης του Κέντρου Αριστείας της Deloitte και των πολλαπλών συνεργασιών και έργων που προέρχονται από την ψηφιακή τεχνολογία της Cisco και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», σημείωσε η κ. Όλσον.

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία παρά τη διεθνή συγκυρία, ενώ χαρακτήρισε πιο παραγωγική και συνεργατική από ποτέ τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. «Παρά τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις – συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν θετικές» σημείωσε, ενώ για τη διμερή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε: «Αντλώ έμπνευση από τη σχέση αυτή, που μεταπηδά από επιτυχία σε επιτυχία και γίνεται πιο ισχυρή, όχι μόνο στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, του πολιτισμού, της ασφάλειας, της ενέργειας κ.ά.».

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, η οποία μετέφερε τις θερμές ευχές του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να δώσει το «παρών» λόγω παράλληλης εκδήλωσης στην Αθήνα από την Ισραηλιτική Κοινότητα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη αυτής της διμερούς σχέσης, υπογραμμίζοντας πως «έχει διαδραματίσει (το Επιμελητήριο) καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα, πως «το 2023, θα φέρει περαιτέρω ευκαιρίες για να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην ισχυρή αυτή σχέση μας».

Στ.Καλαφάτης: Πιο δυνατές από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο δυνατές από ποτέ και οι δύο χώρες ενισχύουν τη διακρατική συνεργασία τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Στ.Καλαφάτης.

“Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο υπηρετεί με συνέπεια τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη βάση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Στη βάση κοινών αρχών και αξιών που αποτελούν τη «γέφυρα» που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια” ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: “Είναι κοινή πεποίθηση ότι σήμερα οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Το πετύχαμε στο τελευταίο διάστημα και προσδοκούμε να γίνονται διαρκώς ακόμη στενότερες.

Το αποδείξαμε με την υπογραφή και έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος πόλος διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ως  πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων”.

Ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και με την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους, καθώς και με την “ένθερμη επικρότηση της ιστορικής ομιλίας του” στο Κογκρέσο και συνέχισε: “Η Ελλάδα αλλάζει. Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους, που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά. Μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους”.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, η οποία όπως είπε γίνεται “μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος”, καθώς και  στο ρόλο της κυβέρνησης και του ΥΜΑΘ σε αυτή την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ν. Ευρωπης και υπογράμμισε: “Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται ήδη σε ελκυστικό HUB επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες με την εμπιστοσύνη που δείχνουν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom και πρόσφατα η Google”.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε επίσης στην Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με τριάντα και πλέον έργα υποδομών, αλλά και στις δράσεις του αναπτυξιακού νόμου και πρόσθεσε: “Ενισχύσουμε και διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές διακρατικές μας σχέσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχωρούμε με αισιοδοξία στο κοινό μας μέλλον. Καλή χρονιά σε όλες και όλους”.