Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με μήνυμα «Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στους ΧΥΤΑ» ξεκίνησε η ανακύκλωση των φυσικών ελάτων στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών (ΦΟΔΣΑ) Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια συλλέχθηκαν περίπου 8500-9000 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία παλαιότερα οι ιδιοκτήτες τους τα πετούσαν μέσα στους κάδους των απορριμμάτων. Για φέτος και μετά το ξεστόλισμα υπολογίζεται πως θα δοθούν προς ανακύκλωση περίπου 2500-3000 δέντρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης.

«Το ζητούμενο είναι να μην πεταχτεί στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχει ευαισθησία από τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν και το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Γεράνης. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα συγκεντρώνονται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου από τα συνεργεία των δήμων και ακολούθως θα τεμαχίζονται, θα θρυμματίζονται και θα μετατρέπονται σε ανακυκλώσιμο πριονίδι, το οποίο σε συνεργασία με τα δασαρχεία θα αξιοποιηθεί σε αναδασωτέες περιοχές ως εδαφοβελτιωτικό.

Σύμφωνα τις έως τώρα ανακοινώσεις, στον δήμο Θεσσαλονίκης οι πολίτες καλούνται να μην πετούν τα δέντρα στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων αλλά στις ειδικές ανοιχτές σκάφες που είναι τοποθετημένες: στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (στην πίσω πλευρά του κτηρίου), στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας (οδός Κλεάνθους) και στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου (οδός Φιλίππου).

Στον δήμο Θέρμης, οι πολίτες καλούνται να αφήνουν δίπλα στους κάδους το φυσικό χριστουγεννιάτικο τους δέντρο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Επίσης, η δημοτική αρχή αναλαμβάνει από κοινού με το Garden Center Βασιλειάδη μία ξεχωριστή δράση. Να επιστρέψουν στη φύση ελατάκια που είναι σε γλάστρα, χρησιμοποιήθηκαν ως χριστουγεννιάτικα και χρειάζεται μεταφύτευση. Στόχος να δημιουργηθεί ένα δάσος από έλατα σε περιοχή του δήμου Θέρμης.

Στην Καλαμαριά, οι δημότες που επιθυμούν να στείλουν το δέντρο τους για ανακύκλωση καλούνται να γνωρίζουν ότι τα σημεία συγκέντρωσης είναι είτε δίπλα στους κάδους, είτε στη Διεύθυνση Πρασίνου, που στεγάζεται πίσω από τον Αριστοτέλη, επί της οδού Αγίου Νικολάου με Μικρουλέα. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του δήμου στο 15111 ή στην αντιδημαρχία Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης.

Στον δήμο Παύλου Μελά, η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου καλεί τους δημότες που έχουν προμηθευτεί φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και πρόκειται να το πετάξουν να το αποθέσουν δίπλα και όχι εντός των κάδων απορριμμάτων προκειμένου να γίνει η συλλογή του από τις υπηρεσίες.

Τέλος, στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ξεκινά η διαδικασία της ανακύκλωσης με τα συνεργεία να συγκεντρώνουν τα φυσικά έλατα, που θα τεμαχιστούν για να μετατραπούν σε βιολογικό καύσιμο αλλά και σε φυτόχωμα-λίπασμα. Οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 15195 του δήμου, όπου θα αναφέρουν τη διεύθυνση τους ώστε ένα δημοτικό όχημα να παραλαμβάνει το δέντρο από το σπίτι και να το οδηγεί στην ανακύκλωση.