Λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον για τον κλάδο της Πληροφορικής στη χώρας μας, ενώ ήδη ο κλάδος, περνάει τη χρυσή του εποχή, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την ομιλία του ο υπουργός σχολίασε ότι σήμερα ο κλάδος της Πληροφορικής περνάει τη χρυσή του εποχή, ενώ -όπως τόνισε- το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει δυναμική να γίνει πόλος έλξης για το data economy. Σε λίγα χρόνια από σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 15 μεγάλα data centers. Θα αποκτήσει, δηλαδή, μέγεθος αντίστοιχο της Μασσαλίας. Η Ελλάδα έχει πλέον επαφές με τους μεγαλύτερους παρόχους σχετικών υπηρεσιών του πλανήτη. Γίνεται έτσι από μία απλή χώρα των Βαλκανίων, χώρα πρωταθλήτρια» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την ψηφιακή αναβάθμιση στην πρώτη ταχύτητα και πρόσθεσε: «Ο κλάδος της Πληροφορικής περνάει σήμερα τη χρυσή του εποχή. Υπάρχουν δουλειές περισσότερες από όσες μπορεί ο κλάδος να εκτελέσει. Και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, και λόγω του ΕΣΠΑ, και λόγω της ψηφιοποίησης του Δημόσιου, και λόγω της ψηφιακής μετάβασης του Ιδιωτικού τομέα».
Ο ίδιος ευχήθηκε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς, όπως είπε: «Οι επενδυτές όταν δεν βλέπουν πολιτική σταθερότητα, παθαίνουν μια αλλεργία. Και όπως πάνε σε μια χώρα, έτσι και φεύγουν». Αναφορικά δε με το «ψηφιακό τέλος», παραδέχτηκε ότι «συνιστά μια θεμελιώδη αδικία». Όπως είπε, ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινάει από την ψήφιση του, η οποία έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τώρα καθιστά δύσκολη την ακύρωση του. «Προσωπικά δεν θα ήθελα να υπάρχει. Αλλά ακούμε και την άλλη άποψη, αυτή του υπουργείου Πολιτισμού» σχολίασε σχετικά.
Εθνική στρατηγική για επενδύσεις και τεχνολογικά hubs
Το περιβάλλον τεχνολογικών επενδύσεων και το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένα ισχυρό hub σε μία συνολικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανέλυσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, σε μία παραγωγική συζήτηση, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη, στο πρώτο πάνελ της ενότητας με θέμα “Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs” του Digital Economy Forum 2022.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατ’ αρχήν ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έφτιαξαν μαζί το 2019, για την προσέλκυση επενδύσεων, «μια συστηματική», όπως είπε, «προσπάθεια με κατάλληλες πολιτικές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή και να φέρουμε επενδύσεις που είναι σχετικές με την τεχνολογία». Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε τις βασικές προϋποθέσεις για τους ξένους επενδυτές, εστιάζοντας, εκτός από την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ιδιαίτερα στη σημασία του εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τις επενδύσεις. «Αυτό κάνουμε στο ΥΠΕΞ, και με το Enterprice Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε κάνει με επιτυχία» σαημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Φιλιππίδη αν η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν από την αγορά ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής που θα έχει ως βάση το τρίπτυχο «εγχώρια προστιθέμενη αξία, στήριξη του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο είναι από τα πιο αξιόλογα σε όλη την Ευρώπη».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης ολόκληρου του οικοσυστήματος ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού μας «με γνώμονα την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας», «επί πραγματικής βάσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων, μεταρρυθμίσεων, εργαλείων τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν για να μπορέσουμε να βρούμε τη θέση η οποία μας αξίζει στο διεθνή καταμερισμό».
«Η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η αγροδιατροφή είναι κλάδοι οι οποίοι πραγματικά μπορούμε με μία σοβαρή εθνική στρατηγική και με τα κατάλληλα εργαλεία να έχουμε μία συνολικότερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την επένδυσή μας σε τέτοιους τομείς» προσέθεσε ο κ. Χαρίτσης.
Ο Κ. Φραγκογιάννης, από την πλευρά του, συμφώνησε απόλυτα με τον Αλ. Χαρίτση και τόνισε τη μεγάλη σημασία τής σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία αποτέλεσε και «προσωπικό στοίχημά» του, λόγω της οποίας η Οικονομική Διπλωματία επί των ημερών του δημιούργησε την έννοια του επιστημονικού διπλωμάτη, που ξεκίνησε από τη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο. «Η κεντρική ιδέα είναι να εκμεταλλευτούμε το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, είτε αυτό που υπάρχει στο εξωτερικό, είτε αυτό που έφυγε από την Ελλάδα, προκειμένου να φέρει σε επαφή την επιχειρηματική με την ακαδημαϊκή κοινότητα προς όφελος και των δύο και βεβαίως να φέρει πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, όχι στη λογική του να έρθουν πίσω στην Ελλάδα απαραίτητα, αλλά με την έννοια ότι μπορούμε να προσελκύσουμε την εταιρεία για την οποία εργάζεται και θα δει την Ελλάδα σαν έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου περί των ευκαιριών που δημιούργησε για την Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία που θέλουν, να μεταφέρουν στην Ελλάδα το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό, τις δικές τους υποδομές για να εγκατασταθούν εδώ» και προσέθεσε: «Και βεβαίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το να δημιουργείς τις κατάλληλες πολιτικές προκειμένου να προσελκύσεις επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν οι δεξιότητες, αλλά θα έρθουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι πίσω στη χώρα μας για να κάνουν αυτή τη δουλειά».
Σε ερώτηση του κ. Φιλιππίδη για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της πληροφορικής και γενικά των ψηφιακών επικοινωνιών, εξέφρασε την άποψη ότι «το θέμα των επενδύσεων θέλει έναν ρεαλισμό» αλλά κυρίως εργαλεία για το «πώς τις εντάσσουμε στην εθνική μας στρατηγική, πώς τις αξιοποιούμε συνολικότερα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, πώς είναι προετοιμασμένο το ελληνικό κράτος με τις δικές του υποδομές».
Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα όραμα που να εμπνέει την κυβέρνηση σε ότι σχεδιάζει να κάνει». Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να απολιγνιτοποιήσει την Ελλάδα εξήγησε ότι αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα από επενδύσεις σχετικές με τις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις δυνατότητες του δικτύου, από μεγάλους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν στη χώρα μας να επενδύσουν με εργοστάσια πράσινης ενέργειας την οποία θα διασφαλίζουν οι ίδιοι.
«Αυτό που πρέπει κανείς να κάνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας είτε είναι ο ενεργειακός, είτε είναι ο κόσμος της πληροφορικής, είτε είναι ο αγροδιατροφικός, είναι να ονειρεύεται. Κι όταν καθίσει κανείς στην καρέκλα του υπουργού, αυτού που σχεδιάζει, δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο το πώς να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση αλλά πώς θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες πολιτικές για τα επόμενα δέκα χρόνια».