Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Πηγή Εικόνας: Photo by Josh Sorenson from Pexels

«Να διαφυλάξουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής» κάλεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στην ολομέλεια της Βουλής. «Αν ρωτούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, εάν συμβεί μια πανδημία στη χώρα, και κληθούν η Βαυαρία, η Μασαχουσέτη και η Ελλάδα να φτιάξουν συστήματα εμβολιασμού, από τα τρία, ποιο θα δουλέψει; κανείς δεν θα ψήφιζε την Ελλάδα.. Αλλά το καταφέραμε. Το κατάφεραν οι Έλληνες μηχανικοί, οι άνθρωποι του υπουργείου Υγείας, του Στρατού, των συνεργαζόμενων εταιρειών, και αντανακλά τις τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να την προφυλάξουμε και να τις απελευθερώσουμε” είπε ο κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι το μέλλον, είτε σχεδιάζεις ή το υφίστασαι».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του υπουργείου του, είπε – μεταξύ άλλων – ότι «πολλαπλασιάστηκαν, από τον Μάρτιο του 2020 οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν στο ένα δισεκατομμύριο. Αυτές οι ψηφιακές συναλλαγές είναι φυσικές επισκέψεις που δεν πραγματοποιούνται, εξοικονομώντας χρόνο για τους πολίτες. “Μιλάμε για 100 ουρές που γλίτωσε ο καθένας μας φέτος, από όλη αυτή τη στρατηγική του gov.gr”, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Μιλώντας για το σύστημα “Μίτος”, που καταγράφει το σύνολο των διαδικασιών του δημόσιου τομέα, είπε ότι «συμβάλει στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, όπως ήταν η γραφειοκρατία της γέννησης του παιδιού, αλλά και “πολύ σύντομα στις επόμενες εβδομάδες, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης θα γίνεται ψηφιακά. Δεν θα γίνει μόνο με την ψηφιοποίηση αλλά και με την αλλαγή της διαδικασίας. Και αυτό καταγράφεται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα, που αλληλεπιδρά ένας πολίτης με το κράτος. Για πρώτη φορά, έχει καταγράψει 2.300 διαδικασίες και άλλες 600 θα καταγραφούν πολύ σύντομα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης.