Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας η θωράκιση των πιο ευάλωτων ενοικιαστών και κατοίκων για την προστασία τους από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τους κινδύνους για την υγεία τους. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ανακαίνιση για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «People and housing at the crossroads of energy poverty and failing supply chains» οι πάροχοι δημόσιας, συνεταιριστικής και κοινωνικής στέγασης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μοιραστούν τις απόψεις τους επάνω στις εθνικές στρατηγικές για τη θωράκιση του πληθυσμού από τη μαζική αύξηση των τιμών και θα ενημερώσουν για τις δράσεις τους σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο πολιτικής.

Από το φθινόπωρο του 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας. Παράλληλα, οι πάροχοι κοινωνικής, δημόσιας και συνεταιριστικής στέγασης δείχνουν το δρόμο εστιάζοντας την προσοχή τους στους πιο ευάλωτους.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, αναπτύσσονται “ενεργειακοί προπονητές” (energy coaches) σε διαμερίσματα με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Στη Γαλλία, οι πάροχοι κοινωνικής στέγασης έχουν συνάψει συνεργασία με το εθνικό δίκτυο ενέργειας, RTE, για να παρέχουν έναν μηχανισμό προειδοποίησης για τους ενοικιαστές και να τους βοηθήσουν να περιορίσουν  τις υψηλές καταναλώσεις ενέργειας. Ωστόσο, απαιτείται μια πιο διαρθρωτική λύση για να επιτευχθεί μια δίκαιη μετάβαση.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικτυακής συνεδρίασης στις 14 Δεκεμβρίου (15:00-17:00 CET), εμπειρογνώμονες και μέλη της Housing Europe και Ευρωπαίοι νομοθέτες θα συζητήσουν πώς θα επιταχυνθεί το κύμα ανακαινίσεων και ότι η στόχευση των δράσεων θα πρέπει να είναι οι πιο ευάλωτοι Ευρωπαίοι κάτοικοι.

Η Housing Europe είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης. Από το 1988 είναι ένα δίκτυο 46 εθνικών και περιφερειακών ομοσπονδιών που συγκεντρώνει 43.000 παρόχους στέγασης σε 25 χώρες. Μαζί διαχειρίζονται περίπου 25 εκατομμύρια σπίτια, περίπου το 11% των υφιστάμενων κατοικιών στην Ευρώπη.