Σταμάτησε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εγγυήτριας δανείου, η οποία, μετά από αγωνία πολλών ετών, πληροφορείται ότι το σπίτι της σώζεται με απόφαση του Εφετείου  Αθηνών. Πρόκειται για δικαστικό άθλο που πέτυχε η γνωστή δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη κα Αριάδνη Νούκα αφού ανέλαβε να εκπροσωπήσει την εγγυήτρια ενώπιων της Δικαιοσύνης έχοντας απέναντι έναν από τους μεγαλύτερους servicers που  δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

 

Η δικαστική απόφαση είναι καταπέλτης για τους servicers οι οποίοι θεωρούσαν ότι η επιλογή των νομικών ενεργειών θα ήταν πιο αποδοτική για την είσπραξη της οφειλής ενώ αποφεύγουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων.

Το σκεπτικό της απόφασης χαρακτηρίζεται ως νομική «βόμβα».

Αναμένεται να σκάσει στα χέρια των servicers όταν καθαρογραφεί και «πέσουν» οι σχετικές υπογραφές και σφραγίδες για να πάρει το δρόμο της δημοσιότητας.

Η ιστοσελίδα μας έχει ήδη στα χέρια της το σκεπτικό της απόφασης που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Η Δικαιοσύνη με την απόφασή της φαίνεται ότι θα φέρει πανικό στα funds τα οποία έχουν αποκτήσει δάνεια συνολικής αξίας 92 δις ευρώ.

Η δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών χρησιμοποιεί φρασεολογία  που ερμηνεύεται ως τείχος προστασίας  των δανειοληπτών

Συγκεκριμένα αναφέρει πολλά ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, όπως:

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης (επιβολή κατάσχεσης και πλειστηριασμού) σε βάρος της οφειλέτιδας εκ μέρους της πιστώτριας έλαβε χώρα καθ’υπέρβαση των ΑΚΡΑΙΩΝ αξιολογικών ορίων του άρθρου 281 ΑΚ. Τούτο, διότι αποτελεί μέτρο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ για την συγκεκριμένη οφειλέτιδα και επίσης υφίσταται ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ μεταξύ του επιβαλλόμενου μέτρου και του επιδιωκόμενου εκ μέρους της επισπεύδουσας σκοπού. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και άρα καθίσταται ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ σύμφωνα με τις ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΗΘΙΚΗΣ αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της συγκεκριμένης οφειλέτιδας.

Η  οφειλέτιδα ήταν  εγγυήτρια σε δάνειο που δεν αποπληρώνονταν. Ο servicers κινήθηκε εναντίον της  για να εισπράξει ότι ήταν εφικτό για τη συνολική οφειλή που έφτανε τις 400.000 ευρώ. Η κατοικία της εγγυήτριας αποτιμήθηκε  σε 157.000 ευρώ. Οι δικηγόροι του Fund κινήθηκαν νομικά εναντίον της για την είσπραξη του ποσού.

Η κα Αριάδνη Νούκα ανέλαβε την υπόθεση με σκοπό την ανακοπή του πλειστηριασμού και πέτυχε  μια απόφαση  που αναμένεται να γίνει στο μέλλον μπούσουλας και για άλλες  αντίστοιχες υποθέσεις

Το Εφετείο  Αθηνών με την απόφαση  του φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές  νομικές έννοιες, όπως ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και άρα καθίσταται ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ σύμφωνα με τις ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΗΘΙΚΗΣ αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της συγκεκριμένης οφειλέτιδας.