Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, έφθασε στο πρώτο δεκάμηνο του έτους το 47,1 % και ξεπέρασε για πρώτη φορά το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και λιγνίτης), σύμφωνα με έκθεση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Πρακτικά σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στη χώρα προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που δημιουργεί τις βάσεις για την επίτευξη των ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων που θα προβλέπει ο υπό εκπόνηση νέος ενεργειακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τους οποίους το 2030, το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2050 θα φθάσουμε σε κλιματική ουδετερότητα.

“ Η ενεργειακή κρίση έχει επιταχύνει de facto την ενεργειακή μετάβαση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση είναι βλαπτική για τους πολίτες και την οικονομία”, επισημαίνει στο ΑΠΕ με αφορμή την έκθεση ο Αναλυτής πολιτικής του Green Tank Νίκος Μάντζαρης.

“ Αν και μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022 τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους οικονομικής φύσης, αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη”, αναφέρεται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα η “ πράσινη” ενέργεια ήταν εφέτος στο δεκάμηνο 20.186 γιγαβατώρες έναντι 19.589 που παρήγαγαν οι μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου. Το μερίδιο των ΑΠΕ (47,1 %) αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ σημειώθηκε παρά την υποχώρηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο 8,2 % από 9,7 % πέρυσι καθώς η μείωση αυτή υπερκαλύφθηκε από την αύξηση του μεριδίου των αιολικών, φωτοβολταϊκών κλπ. ΑΠΕ στο 38,9 % από 32,3 % πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα το μερίδιο του αερίου υποχώρησε στο 35,4 % (από 39,4 % πέρυσι), ο λιγνίτης αυξήθηκε οριακά στο 10,9 % (από 10,5 % πέρυσι) και οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης από 8,1 % σε 6,6 %, ποσοστό που είναι το μικρότερο από το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο (την Παρασκευή 7/10) για πρώτη φορά είχαμε κάλυψη του 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των εξαγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επί 5 ώρες.

Ειδικότερα για τον μήνα Οκτώβριο 2022, σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank:

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (3649 GWh) μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με το ίδιο μήνα του 2021, ενώ ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας στον οποίο παρατηρείται μείωση της ζήτησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η μηνιαία ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη χαμηλότερη της τελευταίας 10ετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μετά από τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 (περίοδος πρώτου λοκντάουν) και τον Απρίλιο του 2012.

Η μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ (1875 GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από το ρεκόρ του Ιουλίου 2022.

Το ορυκτό αέριο και ο λιγνίτης σημείωσαν μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ( -58% και -23% αντίστοιχα).

“ Το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κάλυψη της ζήτησης του Οκτωβρίου 2022 έφτασε το 57.3% – αποδεικνύοντας ότι η απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν συνδυάζεται η ενεργειακή εξοικονόμηση με τη επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ”, τονίζεται στην έκθεση.