Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 10% τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και τις υπηρεσίες (4,2%, έναντι 4,3% τον Οκτώβριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 9% τον Νοέμβριο, από 9,5% τον Οκτώβριο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Νοέμβριο η Λετονία (21,7%), η Εσθονία και η Λιθουανία (21,4%) και ακολουθούν η Σλοβακία (15,1%), η Ιταλία (12,5%) και η Γερμανία (11,3%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Ισπανία (6,6%), η Γαλλία (7,1%) και η Μάλτα (7,2%).

 

Αδ. Γεωργιάδης: Στο 9%, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα εφαρμογής του καλαθιού του νοικοκυριού

«Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά μπροστά μας για τον πληθωρισμό αλλά είμαστε -το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία- στον σωστό δρόμο» επισημαίνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει: «Ακόμη πιο κάτω, στο 9%, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα εφαρμογής τού καλαθιού του νοικοκυριού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Είμαστε σταθερά μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10%), έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των ”19” και ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κάτω και από τα επίπεδα του Απριλίου 2022. Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά μπροστά μας αλλά είμαστε -το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία- στον σωστό δρόμο».