Με την θετική ψήφο της ΝΔ ψηφίσθηκαν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις Κυρώσεις του Απολογισμού και του Ισολογισμού, καθώς και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, έτους 2020. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα καταψήφισαν.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε την μείωση του κρίσιμου δείκτη του χρέους, συνδυαστικά με το ΑΕΠ, που συμπεριλαμβάνει τον «πακτωλό» των χρημάτων που δόθηκε για να στηριχθεί η οικονομία, περιλαμβάνοντας τη μείωση της εισφοράς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που στοιχίζουν δημοσιονομικά, τις μειώσεις σε φόρους, ΦΠΑ, και την στήριξη της ανεργίας. Τόνισε πως η οικονομία αυξάνεται και αυτό δείχνει ότι το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης πέτυχε ή είναι στο σωστό δρόμο. Πρόσθεσε πως έχουμε μία οικονομία η οποία συνεχίζει να στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο, συγκριτικά πάντα και με το παρελθόν. Έχουμε μία οικονομία η οποία έχει μειώσει στην αγορά εργασίας την ανεργία σε επίπεδα πολύ κάτω και από το 2009, σημείωσε, τονίζοντας ότι έχουμε μια οικονομία που η πιστοληπτική της ικανότητα διατηρείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχουμε μια οικονομία που το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, από την πλευρά του, εστίασε στις υποκλοπές και την οικονομία, λέγοντας πως τα δύο αυτά θέματα συνδέονται με την καθημερινότητα την οποία βιώνει ο πολίτης σήμερα στη χώρα μας. Ανέφερε πως εάν δεχθούμε το τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα παράνομα λογισμικά τα αξιοποιούν μυστικά ιδιωτικά κέντρα, σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να προστατεύσει τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Και εάν δεν μπορεί προστατεύσει αυτός, τότε πώς θα προστατεύσει τους πολίτες από τους κερδοσκόπους της ενέργειας, των τροφίμων και των καυσίμων, επεσήμανε. Σχολιάζοντας το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «εδώ είναι η άμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα με την αισχροκέρδεια και δεν μπορεί, γιατί τον Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκε η συγκεκριμένη τροπολογία που έβαζε πλαφόν στο μεικτό κέρδος». Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να πετύχει αυτή η πρωτοβουλία, όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα στη διατήρηση της τιμής. Τόνισε πως «υπάρχουν λύσεις, αλλά δεν θέλετε να τις ακολουθήσετε και το αφήγημά σας ότι για όλα φταίει ο πόλεμος δεν μπορεί να “περπατήσει”. Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική σας είναι μονόδρομος. Η πολιτική σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε.