Σήμερα αρχίζει στις Βρυξέλλες η 7η Εβδομάδα Πρώτων Υλών. Η Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 με υβριδικές και δια ζώσης εκδηλώσεις και τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών που θα συζητήσουν τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες στον τομέα των πρώτων υλών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Αντιπρόεδρος Διοργανικών Σχέσεων και Διερεύνησης Προοπτικών κ. Μάρος Σέφτσοβιτς και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν. Η Εβδομάδα περιλαμβάνει εννέα εκδηλώσεις που θα καλύψουν σημαντικές πτυχές του τομέα, από τη χρηματοδότηση έργων έως τη βιωσιμότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία με ομονοούσες τρίτες χώρες.

Μεταξύ των εκδηλώσεων της εβδομάδας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η 9η ετήσια Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ενδιαφερόμενων μερών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, δημόσιων υπηρεσιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ΜΚΟ.


Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των πρώτων υλών της ΕΕ και θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις για τα εξής θέματα: η διαχείριση της μετάβασης σε ΑΠΕ, η διασφάλιση του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, οι εταιρικές σχέσεις με την Ουκρανία και ο βιώσιμος προσπορισμός.

Η Διάσκεψη θα εξετάσει τις συνέργειες μεταξύ των πρώτων υλών και της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομικής ανάπτυξης, της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης, ενώ μια ειδική συνεδρίαση θα εστιάσει στις ευκαιρίες για την Ουκρανία. Η Διάσκεψη θα εξετάσει επίσης τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, καινοτομίες και προοπτικές επενδύσεων στον τομέα των πρώτων υλών της ΕΕ.

Στη φετινή Εβδομάδα Πρώτων Υλών θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή επεξεργάζεται τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τον οποίο ανήγγειλε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022. Μια πρόσκληση υποβολής στοιχείων και μια δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτές έως τις 25 Νοεμβρίου 2022. Οι εγγραφές στην εκδήλωση γίνονται εδώ.