«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή γίνεται μια από τις ελάχιστες χώρες όπου έρχονται μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί που επενδύουν σε αυτήν και στο ανθρώπινο δυναμικό της, στην τοποθεσία και στις θεσμικές της επιλογές» τόνισε o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του φόρουμ The Fortune Greece CEO Initiative 2002 με θέμα τις πρόσφατες επενδύσεις μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που έχουν σημασία για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και το μέλλον των επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε ο υπουργός «βήμα βήμα μπήκαμε στο ραντάρ των μεγάλων τεχνολογικών παρόχων κι έτσι γεννήθηκαν επενδύσεις οι οποίες απελευθερώνουν αξίες δισεκατομμυρίων». «Παίζει ρόλο και το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με το πώς θα μπορούσαμε ουσιαστικά να αξιοποιήσουμε τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να μην αποκτήσουμε μόνο αυτά τα καθαυτά τα έργα αλλά να έχουν και έναν πολλαπλασιαστή, κάθε επένδυση να είναι κάτι παραπάνω από μια επένδυση» σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεμελιώνεται μια αισιοδοξία η οποία βασίζεται σε «σκληρά δεδομένα» κι όχι γενικά και αόριστα. Όπως σχολίασε, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να αντιγράψει το δημόσιο όσον αφορά στην κουλτούρα που πρέπει να θεμελιώσει «σε όλα τα τμήματα, η οποία να είναι κοινή και πρέπει να υπάρχει μια κεντρικά κατευθυνόμενη γραμμή σε σχέση με το πώς αυτό θα επιτευχθεί για να υπάρχουν κοινές αξίες, κοινοί κανόνες, να “μιλάνε” μεταξύ τους τα διάφορα συστήματα».

Προσέθεσε μάλιστα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας. «Βήμα βήμα έχουμε διαμορφώσει σε μεγάλη κλίμακα την δυνατότητα να προκηρύσσονται διαγωνισμοί και να σχεδιάζονται καλά και άρτια έργα τα οποία τα συζητούμε από το 2010 ή κάποια από το 2005. Είναι αυτονόητο ότι τα υπουργεία, τα στελέχη τους, οι άνθρωποι του δημοσίου τομέα, όλοι έχουν αφιερώσει τον καλύτερο εαυτό ώστε να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δημάκος, Partner, Head of Consulting KPMG στην Ελλάδα, σημείωσε: «Οι εταιρείες σήμερα αυτό που προσπαθούν να κάνουνε είναι συνεχώς να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία στον τελικό καταναλωτή. Είτε αυτό έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τις λειτουργίες τους, να μπορέσουν να ακούσουν τι είναι αυτό που ο πελάτης θέλει και πώς το κάθε τμήμα θα μπορέσει να συνεισφέρει στη διάθεση των υπηρεσιών, αλλά και πώς θα τραβήξουν καινούργιους πελάτες. Σε αυτό το περιβάλλον και βλέποντας πώς κινήθηκε το digital γενικά την περίοδο της Covid καθώς όλα πήγαν καλά, οι επιχειρήσεις που δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, μέσα από επενδύσεις που γίνανε τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να είναι δραστήριες και σε ορισμένες περιπτώσεις να αναπτύξουν και περισσότερο τις εργασίες τους. Όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρούνε πώς θα κάνουν πιο ασφαλή την επικοινωνία με τους πελάτες, πώς θα χτίσουν καλύτερα την εμπιστοσύνη μαζί τους».

Το θέμα των ταλέντων σχολίασε ο Γιώργος Δασκαλάκης, Founder & CEO, Kaizen Gaming: «Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, αλλά για να αναπτύξουμε τεχνολογία χρειάζεται όραμα, επένδυση, δέσμευση. Όμως εφόσον οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ανταγωνιστικά πράγματα σε διεθνή επίπεδο. Λείπει, θα έλεγα, ο πρωταθλητισμός, δεν έχουμε μάθει να φτιάχνουμε εταιρείες οι οποίες ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ωστόσο μια βελτίωση στον χώρο των start up, καθώς βγαίνουν πιο πολλές εταιρείες που έχουν βλέψεις για να δημιουργήσουν παγκόσμιες υπηρεσίες. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να δούμε βελτίωση και θα κάνουμε και εμείς με τη σειρά μας ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα να καταφέρουν να βγούνε στο εξωτερικό και να γίνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας τόνισε: «Είχαμε δεσμευτεί για 100.000 εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα, είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο καθώς είμαστε πάνω από τις 35.000. Στο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε εκπαιδεύσει 3.500 δημόσιους υπαλλήλους που ασχολούνται με το κομμάτι του ΙΤ. Όμως και στον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις ασχολούνται με το κομμάτι των δεξιοτήτων που ήταν ένα κομμάτι στο οποίο ήμασταν πολύ χαμηλά». Ο κ. Μιχαλόπουλος έθιξε και το θέμα σχετικά με τους πόσους μηχανικούς παράγουμε. «Πρέπει να δούμε μαζί με την πολιτική ηγεσία πώς μπορούμε να στρέψουμε περισσότερους ανθρώπους στην τεχνολογία και περισσότερες γυναίκες. Αυτό πρέπει να γίνει σύντομα γιατί το κενό μεγαλώνει».

Ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος, Managing Director, Kyndryl Greece & Cyprus, μιλώντας για τις συνεργασίες υπογράμμισε ότι «στραφήκαμε στη σύναψη συνεργασιών με όλες τις εταιρείες παροχής τεχνολογίας παγκοσμίως -μέσα σε 12 μήνες αυξήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τα certificates κατά 65% σε όλες τις τεχνολογίες» και συμπλήρωσε: «Αλλάξαμε την κουλτούρα μας και είπαμε ότι πλέον είμαστε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, ανθρωποκεντρική, η αξία μας είναι οι άνθρωποί μας και πρέπει να προσπαθούμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Οι άνθρωποί μας αγκάλιασαν την προσπάθειά μας για reskilling με βασικό κίνητρο ότι και οι ίδιοι ήθελαν να αναβαθμίσουν την αξία τους στην αγορά και τις γνώσεις τους».