Ακριβότερα κοστίζει «η επίσκεψη» στο σουπερμάρκετ για τους Βέλγους εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο σε πολλά προϊόντα.


Οικογένεια δύο ατόμων ξόδευε για τα μηνιαία ψώνια της 414 ευρώ πριν από έναν χρόνο (Οκτώβριο 2021), ποσό που ανέβηκε στα 468 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα 477 τον Οκτώβριο του 2022, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του rtl. Σημαντική είναι η αύξηση σε προϊόντα όπως το χαρτί κουζίνας, στο οποίο η άνοδος είναι 41,83% σε σύγκριση με πέρυσι, και στο χαρτί τουαλέτας, που καταγράφει αύξηση 41,38%. Μικρότερη είναι η άνοδος της τιμής στις πάνες για τα μωρά με 0,70%, ενώ μείωση 4,89% καταγράφεται στα φιστίκια και 7,16% στα μήλα. Της τάξης του 37% είναι η άνοδος της τιμής στο βούτυρο.

Στο ρεπορτάζ του rtl, που επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής βουτύρου στη Βαλλονία το οποίο λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια, επισημαίνεται ότι η άνοδος στην τιμή αγοράς του λίπους οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη τιμή του τελικού προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, παλαιότερα το κιλό κόστιζε 4,50 ευρώ, το Νοέμβριο του 2021 έφτασε τα 6 ευρώ και σήμερα η τιμή αγγίζει τα 7,50 ευρώ το κιλό. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της τιμής του βουτύρου είναι το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Σε αναγκαστική προσαρμογή των τιμών προς τα επάνω αναμένεται να προχωρήσουν ως εκ τούτου ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και άλλοι τομείς στους οποίους το βούτυρο αποτελεί βασικό συστατικό. Για τους εορτασμούς του τέλους του έτους, ένα ζαχαροπλαστείο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει 1.200 κιλά βούτυρο σε μόλις 6 εβδομάδες.

«Με την άνοδο της τιμής στο βούτυρο, σίγουρα θα πρέπει να περάσουμε αυτήν την αύξηση στην τιμή πώλησης. Προσπαθούμε όμως να προχωρήσουμε σιγά-σιγά επειδή ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να ακολουθήσει» αναφέρει ο Ενρί ντε Ουκόρνι, διευθυντής πωλήσεων ζαχαροπλαστείου.