Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύριο Πέμπτη εκτός απρόοπτου ο υπουργός ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας  θα δώσει  στη δημοσιότητα  την κρατική επιδότηση η οποία θα καθορίσει και την τελική τιμή της Kwh για  το μήνα Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση πρέπει να διαμορφωθεί  τουλάχιστον στα 230 ευρώ ανά MWh για να διατηρηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα του Οκτωβρίου ενώ στην περίπτωση που είναι μικρότερη θα ανέβουν τα τιμολόγια και θα πέσουν όταν διαμορφωθεί πάνω από τα 230 ευρώ  ανά Mwh.

Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh στην προθεσμιακή αγορά των TTF.

Συγκεκριμένα υποχώρησε στα 99,18 ευρώ με οριακή πτώση 0,01%  Τον τελευταίο μήνα  η τιμή της έχει υποχωρήσει 42% και σε διάστημα 12 μηνών εμφανίζει άνοδος  12%.Πάντως  από τα  υψηλά του περασμένου Αυγούστου η τιμή του έχει μειωθεί κατά 71%.

Από τα 350 ευρώ έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή της MWh τις τελευταίες ημέρες κινείται  κάτω από τα 200 ευρώ MWh. Για την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 198 ευρώ ανά MWh, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας των 155 ευρώ.

Ο ενεργειακός τομέας με τις υψηλές τιμές ανά Kwh υποχρέωσαν τον ΥΠΕΝ σε μηνιαίες  επιδοτήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Οι  παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας εμφανίζουν « λαμπερά» οικονομικά μεγέθη με την κερδοφορία τους να τρέχει με υψηλές ταχύτητες ανόδου.