Επιδοτούμενες κατοικίες στο Ελληνικό, προανήγγειλε ο Σπύρος Λάτσης στα εγκαίνια το έργου, ο οποίος σε απευθείας σύνδεση από τη Γενεύη «κόβοντας» την κορδέλα του έργου. Ο εμπνευστής του έργου του Ελληνικού προανήγγειλε ότι η Lamda Development σε συνεργασία με τις τράπεζες θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικιών από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι ο σκοπός μας είναι να επωφεληθούν όλοι από το έργο. Το οικιστικό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε αγοραστές που θα πληρώνουν την αξία των ακινήτων στις τρέχουσες τιμές της αγοράς και ένα μέρος του προγράμματος θα γίνει με πριμοδότηση.

«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει», ανέφερε αρχικά o Σπύρος Λάτσης, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων της επένδυσης, μέσω σύνδεσης καθώς ένας λόγος υγείας δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Ο κ. Λάτσης παραδέχθηκε πως υπάρχει ένας αριθμός πολιτών οι οποίοι τίθενται ενάντια στο έργο. Από αυτούς, ανέφερε ο κ. Λάτσης, κάποιοι έχουν σοβαρούς λόγους και μερικοί λιγότερους.

«Όταν αυτό το έργο ήρθε στην προσοχή μου το 1996 πίστευα πως θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ και αυτού του τύπου τα έργα, παίρνουν πολύ χρόνο και μελετώνται από το κράτος μέχρι να υλοποιηθούν, σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο από 50 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος ή ότι η ιδιωτική ανάπτυξη είναι χειρότερη», εξήγησε.

«Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα και οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Σημίτη, έχουν περάσει 25 χρόνια», σημείωσε ο κ. Λάτσης.

«Κατά τη μακρά αυτή περίοδο το κράτος εκτέλεσε αρκετές μελέτες για το Ελληνικό και του Αγίου Κοσμά, από έγκριτα γραφεία μελετητών, οι οποίες παρέμεινα σε συρτάρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Λάτσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή του Ελληνικό μέχρι πρόσφατα, διαβάζοντας μάλιστα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητού του ΕΜΠ, δρ. Βασεχόφεν, ο οποίος είχε εκπονήσει έκθεση για την κατάσταση στο Ελληνικό. Εξήγησε πως λόγω της κρίσης το έργο μετατράπηκε από «κρατικό με ιδιωτικές νησίδες» σε «ιδιωτικό με κρατικές και κοινωνικές νησίδες». Οι συνθήκες που επέφεραν την αλλαγή αυτή ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα, τόνισε ο κ. Λάτσης, προσθέτοντας πως τα αναπτυξιακά έργα που είναι πολλά και πέρα του Ελληνικού- να βοηθήσουν να έχουμε μια πιο εύρωστη οικονομία.

Ο κ. Λάτσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, καθώς και τους προκατόχους του Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Ευχαρίστησε επίσης τους υπουργούς, τους δημάρχους, αξιωματούχους και τους κρατικούς λειτουργούς που βοήθησαν για το έργο, την οικογένειά του – την μητέρα του, την αδελφή του Μαριάννα που βοήθησε την Lamda στα πρώτα χρόνια, την αδελφή του Μαργαρίτα που βοήθησε στην ΑΜΚ της εταιρείας καθώς και τα παιδιά του που τον παρότρυναν να προχωρήσει, όταν είχε αμφιβολίες για το project – όπως και τη διοίκηση της Lamda.