Το κεντρικό διατηρητέο κτίριο - μνημείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Το κεντρικό διατηρητέο κτίριο - μνημείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Πηγή Εικόνας: ΟΠΑ - AUEB

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της ΔΥΠΑ και του ΟΠΑ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση και τη βελτίωση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καθώς και την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο των σχετικών στρατηγικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, η συνεργασία αφορά σε πεδία, όπως:

– Η ενίσχυση της καινοτομίας στην αγορά εργασίας, διαμέσου της υποστήριξης επιχειρήσεων, με δράσεις, όπως ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας τόσο για νεοφυείς όσο και για υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να υλοποιήσουν νέες ιδέες για την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους.

– Η προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας διαμέσου σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και έρευνας.

– Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΔΥΠΑ, με σκοπό την ενσωμάτωση της κουλτούρας αλλαγής και τη βελτίωση της ανταπόκρισης στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

– Η ανταλλαγή πληροφοριών, βέλτιστων πρακτικών, τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, για την ανάπτυξη τεκμηρίωσης σχετικά με τις εξελίξεις και τις τάσεις στην αγορά εργασίας, τις ανάγκες αντίστοιχης προσαρμογής των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, καθώς και την προώθηση, μεταξύ άλλων, σύγχρονων καινοτομικών και βιώσιμων λύσεων.

– Η διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων εργαστηριακού χαρακτήρα, δράσεων δικτύωσης, κινητοποίησης ή forum ιδεών στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται ευρύτερα με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη συνεργασία μας με το ΟΠΑ για την κατάρτιση ανέργων και την επιμόρφωση εργασιακών συμβούλων, αποφασίσαμε να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασίας μας, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας και της ενίσχυσης των συμπράξεών μας με φορείς επιστημονικής κατάρτισης με διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και ανακοινώσεις για νέες κοινές καινοτόμες δράσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουραντώνης, σημείωσε: «Σήμερα, με τη ΔΥΠΑ προχωρήσαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους δύο φορείς. Πρόκειται για μία συνεργασία στρατηγικής σημασίας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του οικοσυστήματος της αγοράς εργασίας. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δράσεις αυτής της σύμπραξης».